Aderverkalking ontdekt bij mummies

© Reuters

Dichtslibbende aders zijn mogelijk niet een gevolg van onze moderne levensstijl, zeggen wetenschappers die onderzoek verrichtten naar het hart bij mummies.

De meeste mensen associëren aderverkalking, wat tot hartaanvallen en beroertes leidt, met moderne levensstijlfactoren zoals roken en zwaarlijvigheid. Maar wetenschappers geloven dat aderverkalking mogelijk inherent is aan het verouderingsproces.

Uit een studie in The Lancet bij 137 mummies van tot 4.000 jaar oud blijkt namelijk dat een derde van de gemummificeerde exemplaren tekenen van de ziekte vertoonden.

Met behulp van scans bestudeerden onderzoekers mummies uit Egypte, Peru, het zuidwesten van Amerika en de Aleoeten in Alaska. 34 procent van hen vertoonde tekenen van aderverkalking. In de gevallen waar de arteriestructuur verdwenen was, werd wel kalkafzetting ontdekt op de plaatsen waar de slagaders zich ooit bevonden. Net zoals bij de moderne mens, kwam de ziekte in de oude tijd ook vaker bij oudere mensen voor.

“Het feit dat we een gelijkaardig aantal aderverkalkingen ontdekten in alle verschillende culturen die we onderzochten, die allemaal verschillende levensstijlen en voedingsgewoonten hadden, toont aan dat aderverkalking mogelijk veel vaker voorkwam dan we aanvankelijk dachten”, zegt onderzoeksleider professor Randall Thompson van de Saint Luke’s Mid America Heart Institute in Kansas City.

Aderverkalking werd eerder al in een aanzienlijk aantal Egyptische mummies ontdekt, maar men ging er steeds van uit dat mummies in het oude Egypte uit een hogere sociale klasse afkomstig waren en mogelijk een luxueuzer en vettiger voedingspatroon hadden. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content