5 complottheorieën over het klimaat

© Justin Hobson, Wikicommons

De wetenschappelijke consensus ten spijt blijven klimatologische verschijnselen voor sommigen een bron van speculatie. Knack.be zet vijf complottheorieën over natuurfenomenen op een rijtje.

1. ‘Weerwapens van de overheid’
De Amerikaanse radiopresentator Alex Jones suggereerde na de orkaan in de Amerikaanse staat Oklahoma van 20 mei dat de Amerikaanse overheid weleens de boosdoener zou kunnen zijn geweest. Jones sloot niet uit dat er ook natuurlijke tornado’s bestaan, maar beweerde wel dat ‘ze’ – mits de juiste weersomstandigheden – ‘hun weerwapens kunnen gebruiken om groepen tornado’s te creëren en besturen’.

2. Straf voor homoseksualiteit
Volgens Fred Phelps jr., lid van de fundamentalistische Westboro Baptist Chuch, is het geen toeval dat Oklahoma net nu door een tornado getroffen werd. Phelps twitterde daags na de ramp dat God de staat op die manier straft voor Jason Collins, de NBA-speler die zich onlangs outte als homo. Onrechtstreeks weliswaar, want Collins komt uit Californië en speelt voor Washington. Het was NBA-collega Kevin Durant (Oklahoma City Thunder) die met zijn steunbetuiging voor Collins de emmer deed overlopen, aldus Phelps.

3. Regenboogvlaggen veroorzaken natuurrampen
De Amerikaanse televisiepredikant Pat Robertson waarschuwt al langer voor een link tussen homoseksualiteit en natuurfenomenen. Zo ook toen de Amerikaanse stad Orlando in Florida in 1998 aankondigde regenboogvlaggen te zullen ophangen in de straten naar aanleiding van de jaarlijkse ‘Gay Days’ in pretpark Disney World. Robertson noemde de beslissing onverstandig, en voorspelde ’terreurbommen, aardbevingen, tornado’s en mogelijk een meteorietinslag’.

4. Klimaatopwarming is een links complot
Jim Inhofe, senator voor Oklahoma, verweet de Amerikaanse media enkele jaren zich schuldig te maken aan ‘klimaatporno’. Hij ziet daarin een links complot met als voornaamste doel het installeren van een systeem van ‘global governance’. De Republikein vergeleek in het verleden milieubewegingen en het Amerikaanse milieuagentschap EPA met respectievelijk het ‘Derde Rijk’ en ‘de Gestapo’. Hoewel Inhofe regelmatig ‘wetenschappelijk bewijs’ citeert voor zijn stelling, noemt hij zijn overtuigingen vooral Bijbels geïnspireerd.

5. Amerikaans beleid tegenover Israël
‘Wanneer we druk zetten op Israël, leidt dat tot enorme gebeurtenissen, vaak binnen 24 uur.’ Het zijn de woorden van Witte Huis-verslaggever William Koenig. Zo schreef hij Orkaan Sandy, die in 2012 de Amerikaanse Oostkust trof, toe aan het feit dat zowel Republikeinen als Democraten zich daags voordien voor de Tweestatenoplossing uitspraken voor het Israëlisch-Palestijns conflict. In een boek uit 2008 toonde Koenig al een ‘correlatie’ aan tussen natuurrampen en de Israëlretoriek van de voormalige presidenten Bill Clinton en George W. Bush. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content