Zimbabwe: Partij van Mugabe wint de parlementsverkiezingen

02/08/13 om 21:46 - Bijgewerkt om 21:46

De partij van president Robert Mugabe heeft meer dan twee derde van de zetels gewonnen bij de parlementsverkiezingen in Zimbabwe. Of Mugabe ook president kan blijven, is nog niet bekend.

De kiescommissie in Zimbabwe maakte bekend dat Mugabe's partij ZANU-PF 142 van de 210 zetels in het nieuwe parlement gaat innemen. Met die tweederdemeerderheid kan de partij grondwetswijzigingen doorvoeren zonder van de andere politieke formaties afhankelijk te zijn.

Mugabe's belangrijkste tegenstander, oppositieleider Morgan Tsvangirai, liet eerder weten dat de verkiezingen van woensdag in de ogen van zijn partij 'een grote farce' waren. Volgens toezichthouder ZESN waren mogelijk een miljoen kiesgerechtigden bij de stembus weggestuurd. Daarnaast zouden mensen zijn gedwongen 'assistentie' bij het stemmen te accepteren.

Volgens waarnemers van de ontwikkelingsgemeenschap van zuidelijk Afrika, de SADC, zijn de verkiezingen echter 'vrij en vreedzaam' verlopen. Ook de Afrikaanse Unie noemt de stembusgang eerlijk.

Presidentsverkiezingen

De resultaten van de presidentsverkiezingen volgen vermoedelijk maandag. De 89-jarige president Robert Mugabe nam het op tegen de premier van zijn huidige kabinet, Morgan Tsvangirai (61). Beide mannen stonden al twee keer eerder tegenover elkaar in niet geheel democratische verkiezingen, in 2002 en 2008.

In 2008 won oud-vakbondsleider Tsvangirai met zijn Beweging voor Democratische Verandering de eerste ronde van de verkiezingen, maar de oppositieleider trok zich vervolgens terug in ronde twee. Vermoedelijk is hij met geweld bedreigd door Mugabe en zijn aanhangers. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Onze partners