Zelfmoordaanslag in Tunesische badplaats

30/10/13 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

Op het strand van de Tunesische badplaats Sousse heeft een man zichzelf opgeblazen. Buitenlandse Zaken verifieert de toestand ter plaatse, maar heeft nog verontrustende berichten binnengekregen.

Zelfmoordaanslag in Tunesische badplaats

Bomaanslag in Tunesië © Reuters

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken en touroperators Jetair en Thomas Cook houden na de zelfmoordaanslag en de verijdelde aanslag in Tunesië de situatie nauwlettend in het oog.

Bij de zelfmoordaanslag kwam enkel de dader om. Volgens Buitenlandse Zaken en de touroperators zijn de Belgen in Tunesië veilig. De man die zichzelf opblies op een verlaten strand in de toeristische regio Sousse wilde eigenlijk een aanslag plegen op het hotel Riadh Palm, meldde persbureau AFP.

Reisadvies

Aan het mausoleum van Bourguiba in Monastir, een toeristische trekpleister, werd een zelfmoordaanslag verijdeld. "We verifiëren de toestand ter plaatse, maar hebben nog geen verontrustende berichten gekregen", zegt Joren Vandeweyer, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

"We bekijken de indicaties en zullen samen met de Europese collega's de situatie evalueren. Indien nodig zullen we het reisadvies aanpassen."

Thomas Cook en Jetair zijn op de hoogte van het incident en weten dat hun klanten veilig zijn. De touroperators volgen de situatie in België en Tunesië op de voet en houden ook het reisadvies van Buitenlandse Zaken nauwlettend in het oog.

1.544 Belgen verblijven permanent in Tunesië

"We staan de klanten ter plaatse bij en hebben de nodige maatregelen genomen als de klanten met iemand wensen te praten", zegt Baptiste van Outryve van Thomas Cook. "We volgen de situatie op en zullen indien nodig maatregelen nemen", aldus Florence Bruyère van Jetair.

In Tunesië verblijven 1.544 Belgen permanent, zegt Vandeweyer nog. Vorig jaar gingen zowat 160.000 Belgen in het Noord-Afrikaanse land op vakantie.

Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde de aanslag in Sousse, maar gaf geen uitleg over de omstandigheden, noch de identiteit van de dader.

Toeristische trekpleister

De verijdelde bomaanslag was gepland op het mausoleum van de overleden president Habib Bourguiba, in het centrum van Monastir (160 kilometer ten zuiden van Tunis). "Een aanslag is verijdeld en een jongeman in het bezit van explosieven is gearresteerd", aldus Mohamed Ali Laroui van het Tunesische Ministerie van Binnenlandse Zaken.

De 18-jarige had een koffer bij met een bom die hij wilde laten ontploffen", voegt de woordvoerder daar aan toe, zonder meer details te geven over de identiteit van de man. Het mausoleum is open voor bezoek van toeristen.(Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners