Weggestuurde baas Fox News ‘adviseert Trump voor debatten met Clinton’

Roger Ailes © REUTERS
Rudi Rotthier

Volgens Amerikaanse media gaat Roger Ailes, de met gouden parachute weggestuurde baas van het conservatieve Fox News, presidentskandidaat Donald Trump coachen voor de komende debatten met Hillary Clinton. Trumps campagne ontkent dat Ailes een officiële functie krijgt, maar zegt dat ze wel ‘praten’.

The New York Times bracht het bericht op basis van vier bronnen binnen de campagne, en CNN bracht even later gelijkaardige informatie. Over de precieze rol en de eventuele vergoeding van Roger Ailes blijven ze vaag, maar het coachen zou al begonnen zijn, al dan niet via telefoongesprekken. Volgens twee van de vier bronnen van de Times zal de rol van Ailes verdergaan dan de debatten.

Hope Hicks, woordvoerder van Donald Trump, ontkende in een mededeling dat Ailes haar baas in om het even welke hoedanigheid officieel of officieus adviseert.

“Meneer Ailes en meneer Trump zijn al jaren vrienden. Ze praten bij gelegenheid. Dat is geen nieuws”.

Zowel de Times als CNN houden hun bericht staande.

Roger Ailes werd vorige maand met een opstapvergoeding van 40 miljoen dollar weggestuurd als CEO van Fox News, nadat minstens 10 vrouwen klacht hadden neergelegd over ongewenste intimiteiten. De eerste klacht was op 6 juli neergelegd door de enkele weken eerder ontslagen presentatrice Gretchen Carlson, die een proces had aangespannen en argumenteerde dat ze was ontslagen omdat ze weigerde met de baas te slapen.

Sinds haar klacht zijn er volgens sommige bronnen 20 vrouwen met gelijkaardige verhalen op de proppen gekomen, daarbij de ster van de zender, Megyn Kelly, die in 2005 de baas van zich af had moeten houden.

Onmiddellijk na het ontslag had Trump zijn steun toegezegd aan Ailes, en ook aangegeven dat hij zou overwegen hem een rol in zijn campagne te geven.

De ‘zachtere’ Nixon

Dat schijnt nu, als de mediaberichten kloppen, een realiteit te zijn of te worden.

Voor hij in 1996 oprichter en CEO van Fox News werd, werkte Roger Ailes als politiek adviseur van grote Republikeinse campagnes. In 1968 gaf hij presidentskandidaat Richard Nixon, die notoir slecht overkwam op tv, tips voor een “zachter” imago. Hij probeerde Nixon hand in hand te doen lopen met zijn echtgenote (wat de presidentskandidaat dik tegen zijn zin deed), grappen te laten maken voor de camera etc.

In 1984 voorzag hij Ronald Reagan van debattips, en zou hij onder meer de grappigste lijn uit de debatserie verzonnen hebben. Na een tegenvallend en lusteloos eerste debat tegen de Democraat Walter Mondale prepareerde Ailes de 73-jarige uittredende president voor een vraag over zijn leeftijd. En toen die vraag er al snel kwam, was Reagan voorbereid. “Ik zal van leeftijd geen punt maken in deze campagne”, grapte de president, “Ik ga de jeugd en onervarenheid van mijn tegenstander niet voor politieke doeleinden uitbuiten”.

De 56-jarige Mondale kon niet anders dan meelachen, en het thema leeftijd was voorgoed van de baan.

In 1988 was Ailes een leidende figuur in de heel agressieve campagne van pa Bush (George Herbert Walker Bush) die zijn Democratische tegenstander Michael Dukakis onderuithaalde. Ailes droeg Bush onder meer op een sterjournalist (Dan Rather) uit te schelden opdat hijzelf “mannelijker” zou overkomen.

Ailes brengt zeker expertise mee, maar hij is op dit ogenblik in een proces verwikkeld met talloze klachten. Of er een overweging heeft plaatsgevonden of Ailes Trump nog verder zal schaden bij vrouwen, die nu volgens peilingen al in grote meerderheid voor Hillary Clinton kiezen, is niet duidelijk.

Het eerste van drie presidentiële debatten is gepland voor 26 september. Die debatten zijn altijd bepalend, maar nu, met een achterstand van 10 procent in nationale peilingen, zijn ze vooral cruciaal voor Trump.

Partner Content