VS: Vicepresident Biden belooft snelle actie tegen wapengeweld (VIDEO)

10/01/13 om 03:40 - Bijgewerkt om 03:40

In de VS komt het debat over vuurwapens in een stroomversnelling. Vicepresident Joe Biden zegt dat Barack Obama desnoods stappen zal zetten zonder het Congres.

Joe Biden werd na de slachtpartrij in de Sandy Hook-school aangesteld om een commissie te leiden die nog deze maand een aantal maatregelen moet voorstellen om het vuurwapengeweld in de VS in te perken. Op de school in Newtown (Connecticut) werden in december twintig kinderen en zes volwassenen neergemaaid.

Bij een vergadering met anti-vuurwapengroepen in Washington stelde Biden dat zijn commissie er niet is voor de show. "De president en ik zijn vastbesloten om actie te ondernemen", zei hij aan de Amerikaanse media. "We gaan ons niet vastrijden in het idee dat we niets kunnen doen zolang we niet álles kunnen doen."

Verbod op aanvalswapens
Onder de maatregelen die overwogen worden bevinden zich naar verluidt een verbod op de verkoop van het soort op militaire leest geschoeide, semiautomatische aanvalswapens een magazijnen met tientallen kogels die keer op keer gebruikt worden bij Amerikaanse massaschietpartijen.

Er zouden ook meer middelen komen voor mentale gezondheidszorg. Mensen die vuurwapens kopen zouden zonder uitzondering een achtergrondonderzoek moeten ondergaan. Vroeger kon je dat omzeilen door je wapen niet in een winkel te kopen, maar bij een particulier. Dat achterpoortje zou verdwijnen.

Opmerkelijk: Biden gaf aan dat Obama niet noodzakelijk wil wachten op het Congres, waar de Republikeinen, die traditioneel tegen strengere wapenwetten zijn, alles kunnen blokkeren.

Obama zou op eigen houtje een en ander kunnen doen met wat in Washingtonjargon 'executive action' heet: presidentiële richtlijnen die geen parlementaire goedkeuring behoeven.

Walmart en de NRA

Dat het wapendebat Washington flink zal blijven verhitten, staat buiten kijf. Woensdag praat Biden met pro-wapengroepen. Daaronder: de National Rifle Association (NRA), de machtigste Amerikaanse wapenlobbygroep, die tegen alle beperkingen op het vrije vuurwapenbezit is. De NRA stelde na de schietpartij in Connecticut voor om voor elke school gewapende wachtposten neer te zetten.

Op de vergadering zal ook Walmart aanwezig zijn. Die hypermarktketen is de grootste wapenverkoper in de VS. Walmart was aanvankelijk niet van plan om deel te nemen, maar bedacht zich nadat het een daarvoor een hoop kritiek kreeg.

Revolutie

Hoe hoog de gemoederen oplopen in het vuurwapendebat, is te zien in de video hieronder, waarin CNN-presentator Piers Morgan in debat gaat met de ultrarechtse blogger, samenzweringstheoreticus en wapenfanaat Alex Jones.

Jones stelt dat mensen wapens nodig hebben om zich te kunnen verdedigen tegen een tirannieke overheid en dat pogingen om Amerikanen hun wapens af te nemen kaderen in een internationale samenzwering. Als het zo ver komt, zullen mensen de wapens opnemen en komt er een herhaling van de Amerikaanse revolutie van 1776, schuimbekt hij (die uitspraak komt er op 2.00 in de video).

Jones is een schreeuwlelijkerd die zijn brood verdient door aandacht te zoeken in de media, maar zijn woorden verschillen niet zo van wat heel wat Amerikanen denken. Nadat Biden aankondigde dat de president op eigen houtje stappen zou zetten, brak er in de conservatieve media een fikse rel uit. Net als Jones vergeleek de conservatieve website Drudge Report Obama met Stalin en Hitler.

Onze partners