VS-Republikeinen kelderen gelijke lonen voor vrouwen

© Reuters

in de Amerikaanse senaat is een wetsvoorstel geblokkeerd dat gelijke lonen voor mannen en vrouwen wettelijk zou verplichten. Volgens de Republikeinen, die eensgezind tegen stemden, zou dat tot banenverlies leiden.

Dat de ‘Paycheck Fairness Act’ afgevoerd wordt, is geen verrassing. In 2010 kelderde de Republikeinse minderheid in de VS-senaat al een soortgelijk voorstel.

Bij een procedurele stemming kreeg de wettekst 52 stemmen. Dat was onvoldoende. In de honderd zetels sterke Amerikaanse senaat zijn zestig stemmen nodig om tot een definitieve stembeurt over te gaan. Alle 47 Republikeinen stemden tegen.

‘Trieste dag’

“Loondiscriminatie op basis van geslacht is onacceptabel”, zei de Republikein Dean Heller uit de staat Nevada. “Ondanks de politieke retoriek is iedereen het daarover eens. De vraag is of de Paycheck Fairness Act daadwerkelijk iets doet aan ongelijkheid op de werkvloer. En het simpele antwoord is nee.”

De Republikeinen argumenteren dat de nieuwe wet tot een lawine van rechtszaken zou leiden van vrouwen die gelijk loon eisen. Dat zou de loonkost opdrijven, waardoor banen verloren zouden gaan.

Zo hebben de Democraten het vanzelfsprekend niet gezien. “Het is een heel trieste dag hier in de Amerikaanse senaat”, zei senator Barbara Mikulski uit Alaska. Ook Debbie Stabenow uit Michigan betreurde het resultaat. “Middenklassegezinnen hebben de economische zekerheid nodig”, zei ze.

Verkiezingen

Dat er precies nu, een half jaar voor de presidentsverkiezingen, over gelijk loon voor vrouwen gedebatteerd wordt in Washington, is geen toeval. Vrouwen zijn de meerderheid van het electoraat in de VS en de Democraten hebben er veel voor over om hen aan hun kant te krijgen.

De Democraten beschuldigden de Republikeinen er de laatste maanden van een ‘war om women’ te voeren. Dat nadat een aantal Republikeinse staatsbesturen strenge abortuswetten uitvaardigden en de Republikeinse presidentskandidaten (inclusief de nominee, Mitt Romney) tijdens de voorverkiezingen van leer trokken tegen de bepaling in president Barack Obama’s gezondheidswet die ervoor zorgt dat de pil terugbetaald wordt door de ziekteverzekering.

Op zes november kiest de VS niet alleen een nieuwe president, maar ook een heel nieuw huis van afgevaardigden en 33 nieuwe senatoren. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content