Vrijhandelsakkoord VS: Europese ministers struikelen over audiovisuele diensten

Karel De Gucht © Belga

De Europese ministers bevoegd voor Handel proberen in Luxemburg het licht op groen te zetten voor ambitieuze vrijhandelsgesprekken met de Verenigde Staten.

De Europese ministers voor Handel vergaderen over het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Europa. Onder meer Frankrijk wil de audiovisuele diensten uit het akkoord weren.

Laatste knelpunt zijn de audiovisuele diensten. “Ze maken deel uit van de onderhandelingen, maar we nemen geen enkel engagement”, verklaarde de Belgische buitenlandminister Didier Reynders (MR) voor aanvang.

Deze zomer wil eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) met de Amerikanen onderhandelingen aanvatten over een ambitieus akkoord dat de handels- en investeringsstromen tussen beide grootmachten een flinke boost moet geven. Frankrijk vreest echter dat de Amerikaanse entertainmentindustrie de Franse cultuur onder de voet zou lopen en wil de audiovisuele diensten uit het onderhandelingsmandaat weren. Parijs dreigde zelfs met een veto.

Aan uitzendquota wordt niet geraakt

Landen als België, Polen en Italië delen de Franse bezorgdheid, maar stellen zich minder radicaal op. “We hebben al twintig jaar hetzelfde beleid: de culturele uitzondering. De audiovisuele diensten maken net als de andere diensten deel uit van de onderhandelingen, maar we nemen geen enkel engagement op dat vlak”, zo stelde Reynders.

Dat is volgens de minister in overeenstemming met de Europese houding in eerdere handelsakkoorden. In het onderhandelingsmandaat staan grendels die de culturele diversiteit moeten beschermen. Aan uitzendquota en financiële steunmaatregelen wordt niet geraakt en de Europeanen vrijwaren ook hun rechten om hun audiovisuele sector in de toekomst nog beter te beschermen, bijvoorbeeld op internet.

Afschermen

Daarnaast ligt er ook een politieke verklaring op tafel die stelt dat de Europese Commissie bij elk aanbod over audiovisuele diensten ruggespraak zal houden met de lidstaten. “Er zit niets in het mandaat wat de Europese filmindustrie bedreigt. Ook na het akkoord zal ik mijn favoriete Franse films kunnen blijven bekijken”, verzekerde de Finse minister Alexander Stubb.

Net als de Commissie vrezen vele lidstaten immers dat de Verenigde Staten hun markt voor openbare aanbestedingen, financiële diensten of andere lucratieve sectoren zullen blijven afschermen indien de Europeanen a priori weigeren om over audiovisuele diensten te praten.

De Ierse minister en EU-voorzitter Richard Bruton, die de onderhandelingen leidt, beklemtoonde dat hij een unaniem gedragen onderhandelingsmandaat wil. Hij onderstreepte eveneens dat “aanzienlijke bescherming” is voorzien voor de Europese culturele identiteit. De Ier wees ook op het grote belang van de onderhandelingen in de strijd tegen de crisis in Europa. Een ambitieus akkoord zou economie een jaarlijkse boost van 0,5 procent kunnen geven en 400.000 jobs kunnen creëren.

Reynders: ‘Onderhandelingen met VS zijn onontbeerlijk’

Ook Reynders vindt de onderhandelingen met de Verenigde Staten “onontbeerlijk”. Volgens de MR-vicepremier krijgen beide handelsgrootmachten hier de kans om samen vorm te geven aan het toekomstig regelgevend kader op wereldvlak. Hij gaat ervan uit dat zo’n overeenkomst de invloed van Europa in onderhandelingen met andere internationale spelers beduidend zal versterken. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content