VN geven rebellen 48 uur om Goma te verlaten

30/07/13 om 21:18 - Bijgewerkt om 21:18

De Verenigde Naties stellen de rebellen van M23 voor een ultimatum. Ze hebben 48 uur om Goma in het oosten van Congo te verlaten, anders zal de VN-troepenmacht overgaan tot geweld.

VN geven rebellen 48 uur om Goma te verlaten

© Reuters

De Verenigde Naties (VN) hebben de rebellen van M23 48 uur gegeven om de stad Goma, in het oosten van Congo, te verlaten. Als de rebellen hier niet op ingaan, zal Monusco, de VN-troepenmacht in Congo, 'overgaan tot geweld'.

Een nieuwe interventiebrigade zal voor de eerste keer gebruikt worden om het Congolese leger een "veiligheidszone" te helpen instellen. Het Congolese leger wordt de laatste weken opnieuw aangevallen door M23. Het Hoog Commissariaat van de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) meldt intussen een "alarmerende" verhoging van seksuele agressie in de oostelijke provincie Noord-Kivu.

Veiligheidszone omvat Goma en noordelijke voorsteden

In een persbericht klinkt het dat Monusco de rebellen tot donderdag 2 augustus 16 uur plaatselijke tijd geeft om "hun wapens in te leveren bij de Monuscobasis" en zich in te schrijven in een demobilisatieprogramma. Na dat tijdstip zullen ze "als een bedreiging gezien worden voor de burgers, en zal Monusco alle nodige maatregelen nemen om ze te ontwapenen, het gebruik van geweld inbegrepen".

De veiligheidszone die de VN voorstelt, omvat Goma en de noordelijke voorsteden. Op 14 juli is M23 een nieuw offensief begonnen tegen het Congolese leger. "Bij dat nieuwe offensief kwamen burgers om en werden ook stellingen van de VN beschoten", aldus nog de VN.

Rwanda levert militaire hulp

Volgens VN-experts heeft buurland Rwanda troepen en militaire hulp geleverd aan M23. Ook de Congolese regering heeft daarvan melding gemaakt, maar Kigali heeft opnieuw elke hulp ontkend.

In de provincie Noord-Kivu, waarvan Goma de hoofdstad is, zijn sinds januari 705 gevallen van seksuele agressie gemeld. Dat laat het UNHCR weten. Het gaat om 619 verkrachtingen. In dezelfde periode vorig jaar telde het VN-agentschap 108 gevallen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners