Vluchtelingencrisis: Oost-Europese landen voeren druk op

25/10/15 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:13

Op initiatief van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn zondagmiddag in Brussel de leiders van elf EU-lidstaten en Balkanlanden bijeengekomen om de aanpak van de vluchtelingencrisis te verbeteren. Juncker hoopt de netelige vergadering te besluiten met een "collectieve" oplossing die de Europese eenheid kan herstellen.

Vluchtelingencrisis: Oost-Europese landen voeren druk op

© AFP

Ondanks het naderende winterweer blijft de toestroom van vluchtelingen vanuit Turkije over de Balkan naar de rijkere noordelijke Europese landen onverminderd aanhouden. Zo kwamen zaterdag opnieuw bijna 10.000 mensen Slovenië binnen. Dat brengt het totaal op 62.000 sinds Hongarije midden oktober zijn grens afsloot.

De Balkanlanden, die ervoor beducht zijn dat de migranten permanent op hun grondgebied zouden blijven, verhogen de druk. Zo zei ook de Sloveense regering al dat het land de grens zal sluiten indien er niet meer Europese steun komt. Ook de premiers van Servië, Roemenië en Bulgarije hebben gewaarschuwd dat ze hun grenzen zullen sluiten als andere landen, met name Duitsland, dat ook zou doen.

Betere grenscontroles en geen vluchtelingen meer doorsturen

Juncker hoopt met de betrokken leiders een aantal spelregels af te spreken die moeten vermijden dat we "binnenkort families zien omkomen in de koude rivieren van de Balkan". "De landen langs de westelijke Balkanroute moeten ordentelijke procedures en omstandigheden waarborgen", zo zei hij aan het Duitse Bild am Sonntag.

De Commissie bereidde een zestienpuntenplan voor, waarin een lans wordt gebroken voor versterkte coördinatie, meer onderdak en dienstverlening aan behoeftige vluchtelingen en betere grenscontroles, met inbegrip van de ontplooiing van ondersteuningsteams in Slovenië en een nieuwe missie aan de Griekse grens met Albanië en Macedonië.

Meest omstreden lijkt de passage waarin Juncker de leiders verzoekt om ermee in te stemmen dat het doorsturen van vluchtelingen naar buurlanden "niet aanvaardbaar" is. Omdat de meeste vluchtelingen asiel willen aanvragen in de rijkere Europese landen, laten de oostelijke landen die hun grenzen niet sluiten de migranten gewoon passeren. Dat wekt dan weer ergernis op in het noorden. "Je kan mensen niet gewoon door je land laten wandelen en iedereen laten verdergaan naar Duitsland, Nederland, Zweden", kloeg de Nederlandse premier Mark Rutte. (Belga/NSK)

Onze partners