Vertrouweling Noord-Koreaanse leider ontslagen

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho (links, naast Kim Jong Un) sprak vandaag met zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yion. © AFP

In Noord-Korea wordt Ri Yong-ho, de leider van het leger, aan de kant geschoven. Mogelijk is er een strijd over de toekomst van het land aan de gang.

Ri Yong-ho is uit al zijn functies ontheven. Ri bekleedde in Noord-Korea de hoogste positie in het leger en ook in de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij oefende hij belangrijke functies uit.

Ri was een van de zeven prominenten die Kim Jong-un begeleidden op de begrafenis van zijn vader, de vorige politieke leider Kim Jong-il. Die overleed in december 2011.

Hong Hyun-ik: ‘Zieken behouden doorgaans hun functie’

De defenestratie van Ri is opvallend, vindt Hong Hyun-ik, een analist aan het Sejonginstituut in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Ri moet officieel vertrekken wegens ziekte. “Maar zieke prominenten delegeren doorgaans hun taken en ze behouden hun functie”, zei hij aan het persbureau AP.

Het is onduidelijk waarom Ri aan de deur wordt gezet. Andrei Lankov, die hoogleraar is aan de Zuid-Koreaanse Kookminuniversiteit, zei aan de Amerikaanse nieuwszender CNN dat een machtsstrijd in Kims directe omgeving mogelijk een rol speelt. Toen Kim aan de macht kwam, werd hij ondersteund door drie vertrouwelingen: Ri, zijn oom Jang Song-taek en zijn vrouw. Vooral tussen Ri en Jang heerste er rivaliteit.

Machtsstrijd: Jang wint van Ri

“Sinds maart zien we een patroon: mensen die tot het Jangkamp behoren, halen de bovenhand.” Anderen moeten vertrekken. Zo werd eerder U Dong-chuck, het hoofd van de geheime dienst, al aan de kant geschoven.

Jang speelt al jaren een belangrijke rol in Noord-Korea. Volgens Zuid-Koreaanse experts was hij zelfs de facto de leider toen Kim Jong-il ziek was.

Enkele maanden na de aanstelling van Kim Jong-un, gingen er gesprekken van start tussen de internationale gemeenschap en Noord-Korea over het kernprogramma van het land. Die werden abrupt en zonder resultaat stopgezet toen Noord-Korea in april een provocerende, maar mislukte rakettest hield.

Het is onduidelijk of er nu meer kans is op een doorbraak wat het kernprogramma betreft. “Maar Jang leek me iemand die meer aandacht heeft voor de buitenwereld”, zei Christopher Hill in december 2011 aan het persbureau Reuters. Hill was een tijdje assistent voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en hij heeft Jang verschillende keren ontmoet. (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content