Verenigde Staten dragen taken sneller over aan Afghanen

11/01/13 om 23:25 - Bijgewerkt om 23:25

De Verenigde Staten dragen hun leidende rol in Afghanistan sneller over aan de Afghanen. De Amerikaanse- en coalitietroepen krijgen dit voorjaar een meer ondersteunende rol in het Afghaanse conflict.

Dat hebben de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Afghaanse collega Hamid Karzai gezegd tijdens een persconferentie op het Witte Huis.

Het overdragen van taken zal al in het voorjaar beginnen in plaats van in de zomer. Obama heeft er onder andere mee ingestemd om gevangenen over te dragen aan de Afghaanse regering.

President Obama spreekt over de eerste stap richting de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Hij zal de volgende stappen in het proces de komende maanden bekendmaken.

Militairen

Er zitten momenteel nog 66.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan. Wanneer hun terugtrekking wordt afgerond, in 2013 of 2014, kan de president niet zeggen.

Lokale militairen nemen steeds meer beveiligingstaken over van de Amerikaanse- en coalitietroepen. Karzai zegt blij te zijn met de gemaakte afspraken. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Onze partners