Britse regering na brexituitspraak: ‘Wetsvoorstel is er binnen paar dagen’

Theresa May © REUTERS

De Supreme Court heeft het beroep van de Britse regering verworpen. Dat betekent dat de brexit wel degelijk langs het Britse parlement moet. David Davis, staatssecretaris voor de brexit, ‘verwacht dat niemand de wil van het volk zal tegenwerken.’

Het Supreme Court, het hoogste gerechtsorgaan in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat het Britse parlement zijn zegen moet geven om artikel 50 van het EU-verdrag in te roepen en zo de Britse uitstap uit de Unie in te zetten.

Zoals verwacht zei het Hooggerechtshof dat alleen het parlement kan beslissen over iets dat zo ingrijpend is als het vertrek uit de Europese Unie. De brexit grijpt namelijk rechtstreeks in op de Britse grondwettelijke regels. Door de brexit wordt de bron van Europese wetgeving afgesneden – wetgeving die voorrang heeft op nationale wetten. Bovendien zorgt het vertrek uit de EU ervoor dat Britse burgers bestaande rechten verliezen, een ingreep die enkel door het parlement kan worden goedgekeurd.

Met haar uitspraak maakt het Hof een einde aan een lange juridische strijd die begon met investeringsdeskundige Gina Miller, die eind juni vorig jaar een proces inspande tegen de Britse regering. Ze vindt het niet kunnen dat het Britse parlement haar stem niet mocht laten horen over de Britse uitstap uit de Europese Unie.

In november gaf de High Court haar gelijk, waarna de regering in beroep ging. Het gevolg was een storm van kritiek, die onder andere tegen de rechters gericht was die de uitspraak deden. Ook nu voorzagen analisten een nederlaag voor Theresa May en haar ministers.

Lees het volledige interview met Gina Miller uit het jaaroverzicht van Knack: ‘Ik doe in mijn eentje het werk van de oppositie’

Van May wordt nu verwacht dat ze een wet rond de brexit snel door het parlement zal loodsen. Even was het twijfelen of de Labourpartij van Jeremy Corbyn zo’n wet zou steunen, omdat Labour zowel fervente aanhangers als tegenstanders van de brexit in de rangen heeft, maar uiteindelijk zei Corbyn de steun van zijn fractie toe.

Belangrijk: de Supreme Court zegt ook dat het Schotse ,Welshe en Noord-Ierse parlement geen zeggenschap hebben over het al dan niet niet inzetten van artikel 50. ‘Banden met de EU zijn enkel materie voor de regering en het parlement van het Verenigd Koninkrijk’, klinkt het.

Regering: ‘Respecteren beslissing’

David Davis, staatssecretaris voor de Brexit, verklaarde dinsdag in het Lagerhuis dat de deadline niet in gevaar komt. ‘We schatten onze rechtspraak naar waarde en we zullen dit vonnis natuurlijk respecteren’, zei David Davis. ‘Dit vonnis verandert niets aan het feit dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.’

De regering zal ‘binnen een paar dagen’ het wetsontwerp ter zake indienen, zei Davis. Veel waarnemers verwachten een korte, heldere tekst zal gaan, zodat de parlementsleden die niet kunnen amenderen. Op dat gerucht wilde Davis niet ingaan, maar hij zei er wel op te rekenen ‘dat niemand de wil van het volk zal tegenwerken’.

Er zijn ook nog andere zaken over de Brexit hangende: het High Court buigt zich over de vraag of het brexit-referendum ook over het verlaten van de Europese interne markt ging. Een rechtbank in Ierland onderzoekt of ook de andere Europese lidstaten zich over de inwerkingtreding van artikel 50 moeten uitspreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content