Tweede ronde beslist over presidentsverkiezingen Brazilië

04/10/10 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:35

Dilma Roussef, de gedoodverfde opvolger van ontslagnemend president Lula, heeft de overwinning nog niet kunnen opeisen.

Tweede ronde beslist over presidentsverkiezingen Brazilië

© Epa

Nu meer dan 95 procent van de stemmen geteld zijn, is duidelijk dat de kandidate van de regerende arbeiderspartij (PT) voor de Braziliaanse presidentsverkiezingen, Dilma Roussef, niet in de eerste ronde de presidentstitel binnenrijft. Met 46,8 procent behaalde ze net niet de vereiste absolute meerderheid, waardoor er een tweede ronde zal plaatshebben. Roussef zal het hierin opnemen tegen de kandidaat van de oppositie, José Serra. Deze voormalige gouverneur van Sao Paulo, behaalde 32,6 procent van de stemmen.

Eerste vrouw
Aangezien de immens populaire president Luiz Inacio Lula da Silva na twee termijnen niet meer herkozen kon worden, was Dilma Roussef de grote favoriet. Ze werd door de president zelf uitgekozen om zijn centrumlinkse beleid verder te zetten Dat ze niet de meerderheid van de stemmen binnenhaalde, wijten critici aan het onverwachte succes van Marina Silva van de Groene Partij, die verrassend 19,4 procent van de stemmen kreeg.

Roussef, die graag de eerste vrouwelijke president van Brazilië wil worden, reageerde teleurgesteld. Ze is niet van plan om Serra de kans te geven de komende weken aan populariteit te winnen. Aan haar kiezers zei ze deze maand te zullen gebruiken om de plannen voor economische hervormingen en economische groei uit te werken en zo haar campagne te versterken voor de tweede ronde op 31 oktober.

Clown
Behalve presidentsverkiezingen, werden zondag ook de zitjes van het lagerhuis van het Braziliaanse Nationaal Congres ingevuld. Eerder deze week ontstond controverse rond een populaire clown, die opkwam voor de zetel van de staat Soa Paulo, de grootste van Brazilië. De clown "Tiririca" kwam op voor de Republikeinse Partij en won met de slogan "Stem voor Tiririca, je kan niet slechter af zijn dan nu", meer dan 1 miljoen stemmen. Hij behaalde hiermee de meeste stemmen in de parlementsverkiezingen, tot grote ergernis van politieke analisten.

Onze partners