Twee overlevenden gearresteerd na ramp met 800 doden

21/04/15 om 03:26 - Bijgewerkt om 03:46

De Italiaanse politie heeft 2 van 28 overlevenden gearresteerd, nadat zondag voor de kust van Libië een schip kapseisde en vele honderden opvarenden stierven. De politie vermoedt dat het gaat om de kapitein van het schip en een matroos.

Twee overlevenden gearresteerd na ramp met 800 doden

Enkele van de 28 overlevenden © EPA

Van de 28 mensen die in de nacht van zaterdag op zondag de grote scheepsramp, met volgens schattingen tussen 700 en 900 doden, overleefd hebben, zijn er maandagavond 27 aangekomen in de haven van Catania, op het Italiaanse eiland Sicilië. De 28ste was zondag al met spoedtransport naar Catania gebracht.

De meeste overlevenden werden naar een ziekenhuis gebracht. Maar twee van hen zijn gearresteerd. Volgens de Italiaanse politie betreft het een Tunesiër, van wie men vermoedt dat hij de kapitein was, en om een Syriër die deel zou uitgemaakt hebben van de bemanning. Ze worden onder meer verdacht van doodslag en mensenhandel.

Gevangen onder het dek

Hun schip kapseisde. Volgens de Siciliaanse procureur Giovanni Salvi zat een groot deel van de passagiers gevangen onder het dek toen het schip zonk. Anderen zouden in de kabines opgesloten gezeten hebben.

Tot dusver zijn er 24 lichamen geborgen en 28 overlevenden geteld. Hoeveel mensen zijn omgekomen staat niet vast. Maar op basis van gesprekken met overlevenden schat Carlotta Sami, woordvoerder van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen in Italië, hun aantal op 800. Het ging volgens haar om een heel gemengd gezelschap, met nogal wat kinderen van 10-12 jaar. Er waren Syriërs aan boord, zowat 150 vluchtelingen uit Eritrea, en daarnaast Somaliërs. De overlevenden zijn volgens haar afkomstig uit Mali, Gambia, Senegal, Somalië, Eritrea en Bangladesh. Bij de overlevenden zijn er 4 minderjarigen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners