Turkse president: 'Buitenlanders zien graag onze kinderen sterven'

28/11/14 om 03:06 - Bijgewerkt om 03:15

"In alle duidelijkheid: zij die van buiten (de moslimwereld) komen, houden alleen van de olie, het goud, de diamanten, de goedkope arbeid, de conflicten en disputen in de landen van de islam. Geloof me, ze houden niet van ons. Ze willen onze dood en zien graag onze kinderen sterven. Hoelang zullen we dit blijven tolereren?"

Turkse president: 'Buitenlanders zien graag onze kinderen sterven'

President Erdogan spreekt tijdens de bijeenkomst van COMCEC © Belga

Dat zei de Turkse president Recep Tayyib Erdogan in Istanbul, tijdens een bijeenkomst van COMCEC, het comité voor economische samenwerking van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.

De Turkse kranten Hürriyet en Zaman, en ook de website van Der Spiegel, berichten over de toespraak.

"Buitenlanders pretenderen dat ze vrienden zijn van de moslimwereld", aldus Ergogan.

"Maar laten we een stap achteruit zetten en het bredere plaatje bekijken. Wie heeft er te winnen, en wie verliest bij de overlijdens en conflicten?"

'Ego-complex'

De oplossing bestaat er volgens de president in dat de landen van het Midden-Oosten hun eigen problemen aanpakken, zonder tussenkomst van het westen.

"De enige voorwaarden om de crisis in de islamitische wereld te overwinnen, zijn eenheid, solidariteit en samenwerking. Als we (de moslimlanden) eensgezind samenwerken", kan "het bloedvergieten in Irak en het doden van Syrische kinderen" beëindigd worden, en "kunnen we de isolatie van Palestina, die bijna 100 jaar duurt, beëindigen" .

Erdogan kwam ook terug op zijn bewering dat moslims Amerika ontdekten voor Columbus dat deed. "Terwijl ik gewoon een wetenschappelijk feit naar voor bracht, werd ik aangepakt door westerse media en door vreemden onder ons (pro-westerse Turken), die aan een ego-complex lijden".

(RR)

Lees meer over:

Onze partners