Trump wil Trumpcare desnoods redden met 'vakantieverbod' voor senatoren

19/07/17 om 21:47 - Bijgewerkt om 21:47

Bron: Belga

Met een soort 'vakantieverbod' voor (Republikeinse) senatoren wil VS-president Donald Trump alsnog Trumpcare, zijn hervorming van de gezondheidszorg, op de kaart zetten.

Trump wil Trumpcare desnoods redden met 'vakantieverbod' voor senatoren

© Reuters

De geviseerde senatoren 'zouden de stad (Washington, nvdr) niet mogen verlaten zolang we geen plan voor de ziekteverzekering hebben, zolang we de mensen geen fantastische gezondheidszorg kunnen aanbieden(, zei Trump woensdag in Washington. Woensdagmiddag ontving hij alle zich nog in de hoofdstad bevindende GOP-senatoren voor een gespreksronde in het Witte Huis.

Maandag was de vooralsnog laatste poging van Trump om Obamacare af te schaffen mislukt, en dat door verzet in eigen Republikeinse rangen. Volgens het 'partijoverstijgend' (samengesteld uit leden van de twee partijen) Congressional Budget Office CBO hebben de voorgestelde ingrepen alle een negatieve impact op de gezondheidszorg van miljoenen Amerikanen.

Voorzitter Mitch McConnell van de Republikeinse meerderheidsfractie in de senaat zei woensdag dat volgende week een nieuwe stemming moet worden gehouden over een pakket maatregelen die alle ruimte laten voor veranderingen en (liefst) verbeteringen.

Dinsdag had Trump gezegd dat de beste oplossing wellicht is, Obamacare in het geheel af te schieten. Dan zijn volgens hem de Democraten wel gedwongen mee te werken aan een oplossing. Wat hij woensdag zei, staat daar dan weer haaks tegenover.

Onze partners