Trump: 'In theorie zou ik mijn zaken perfect kunnen runnen, en vervolgens perfect het land runnen'

23/11/16 om 04:34 - Bijgewerkt om 10:01

In een gesprek met The New York Times liet Donald Trump zich uit over de gevaren van belangenvermenging onder zijn presidentschap. Hij antwoordde resoluut: "De wet staat helemaal aan mijn kant".

Trump: 'In theorie zou ik mijn zaken perfect kunnen runnen, en vervolgens perfect het land runnen'

Donald Trump in de gebouwen van The New York Times © REUTERS

"De president kan geen belangenconflict hebben", aldus de komende president, die zich baseert op een wet die stelt dat mensen in de overheid geen zaken mogen behartigen waarin hun familie belangen heeft. Diezelfde wet voorziet echter uitzonderingen voor de president en vicepresident en voor leden van het Congres en voor rechters op federaal niveau. "De wet staat helemaal aan mijn kant", aldus Donald Trump tijdens een uitgebreid onderhoud met de redactie van The New York Times.

Vele Amerikanen maken zich zorgen over potentiële belangenvermenging tussen de Trumpbedrijven en de activiteiten van vader Trump en eventueel van zijn kinderen en zijn schoonzoon Jared Kushner in de regering.

'Ik blijf cheques ondertekenen'

Trump, die eerder aangaf dat hij zijn bedrijven ofwel in een 'blind trust' zou plaatsen (in handen van derden), ofwel door zijn kinderen zou laten beredderen, zei dinsdag tegenover de Times dat hij voor die laatste optie kiest. Hij preciseerde dat het evenwel "extreem moeilijk" zou zijn om zijn bedrijven te verkopen omdat ze "vastgoedholdings" zijn. Hij zei dat het wat hem betreft ook niet perse zo ver moest gaan: "In theorie zou ik zowel mijn zaken perfect kunnen runnen, en daarna het land perfect kunnen runnen". Hij zei dat hij "iets wil doen" om het werk in de regering te scheiden van wat hij met zijn bedrijven doet. Hij blijft voorlopig nog wel "cheques ondertekenen", maar dat zal verminderen terwijl hij de bedrijven overdraagt aan zijn kinderen.

Zo'n overdracht is volgens vele observatoren verre van voldoende om belangenconflicten te vermijden. Trump verklaarde dat hij nog altijd zakenrelaties naar het Witte Huis zou kunnen uitnodigen voor foto's. Hij vindt het niet terecht dat critici een grotere, zakelijke afstand tussen hem en zijn kinderen willen creëren.

"Als het van sommigen mensen zou afhangen, zou ik mijn dochter Ivanka nooit of te nimmer nog terugzien".

Zijn schoonzoon wil hij wel bij zijn werk als president betrekken, gaf hij aan, bijvoorbeeld door hem als speciaal gezant naar het Midden-Oosten te sturen, waar hij het vredesoverleg tussen Israëli's en Palestijnen op gang zou moeten trekken.

Vergelijking met Nixon

In de Washington Post legde commentator Chris Cillizza het verband tussen Trumps uitspraken bij de Times en die van Richard Nixon, die in gesprek met David Frost verklaarde: "Als de president het doet, is het niet illegaal". Nixon was op dat moment gedwongen afgetreden als president, omdat tijdens het Watergateschandaal was gebleken dat hij de wet met voeten had getreden, en anderen had aangezet om dat te doen.

"Waar Trump ook die idee gehaald heeft", aldus Cillizza, "het is een gevaarlijke idee voor elke president: dat jij (of iemand) effectief boven de wet geplaatst bent".

'Een pakje sigaretten en enkele biertjes'

In het gesprek bij de Times toonde Trump dat hij op een aantal punten van mening is veranderd sinds hij tot president verkozen werd. Zo wil hij Hillary Clinton niet langer juridisch laten vervolgen, of gelooft hij niet langer dat klimaatsverandering een Chinees complot is.

Ook is hij niet langer overtuigd dat marteling en waterboarding goede zaken zijn. Dit na een gesprek met James Mattis, een gepensioneerde generaal. "Die zei me: 'ik vond dat nooit zo nuttig. Geef me een pakje sigaretten en een paar biertjes en dat werkt beter'. Ik was erg onder de indruk van dat antwoord", aldus Trump, die nu overweegt om van Mattis zijn minister van Defensie te maken.

Onze partners