Tropische storm Isaac bereikt Haïti

© Reuters

Het zuiden van Haïti kreeg een eerste voorproefje van de tropische storm Isaac. De hevige wind zal er wellicht in intensiteit toenemen als Isaac verder landinwaarts opschuift.

Dat is vooral slecht nieuws voor de honderdduizenden Haïtianen die na de aardbeving van 2010 nog steeds op straat leven. Zaterdagochtend Belgische tijd bevond het oog van de storm zich op zowat 90 kilometer van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti.

Het zuiden van het land kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag al met stevige winden en hoge golven voor de kust te maken. Verwacht wordt dat Isaac voor 20 tot 30 centimeter neerslag zorgt. Sommige delen van Hispaniola, het eiland dat Haïti deelt met de Dominicaanse Republiek, moeten zelfs voor een halve meter neerslag vrezen. Op dit ogenblik leven in Haïti om en bij de 300.000 mensen in tijdelijke woningen, voornamelijk tenten. Nog niet de helft van de ruim 500.000 Haïtianen die bij de aardbeving van januari 2010 het dak boven hun hoofd verloren, heeft sindsdien een nieuw vast onderkomen.

President Michel Martelly heeft al verschillende tentenkampen bezocht en moedigt de mensen aan de schuilplaatsen op te zoeken. Maar ook hij geeft toe dat wellicht niet iedereen zich in veiligheid zal kunnen brengen. Meteorologen voorspellen dat Isaac in de loop van zondag of maandag, als hij eenmaal ook Cuba gepasseerd zal zijn, nog aan kracht zal toenemen en tot orkaan omgedoopt zal moeten worden. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content