Troepen Nationale Garde moeten rust herstellen in Ferguson

18/08/14 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:26

De Amerikaanse gouverneur Jay Nixon heeft het bevel gegeven om de troepen van de Nationale Garde in te zetten in Ferguson, de voorstad van Saint Louis waar het al een week onrustig is na de dood van een zwarte tiener.

Troepen Nationale Garde moeten rust herstellen in Ferguson

Rellen in Ferguson © Reuters

Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri heeft het bevel gegeven om de troepen van de Nationale Garde in te zetten in Ferguson, zo hebben Amerikaanse media gemeld. Het is al een hele week onrustig in de voorstad van Saint Louis, als gevolg van de dood van een zwarte tiener die neergeschoten werd door de politie.

"Gezien deze vrijwillige, gecoördineerde en intensifiërende gewelddadige aanvallen op levens en eigendommen in Ferguson, stuur ik de zeer bekwame mannen en vrouwen van de Nationale Garde van Missouri (...) om de rust en orde in deze gemeenschap te herstellen", zo citeert nieuwszender CNN Democratisch gouverneur Nixon.

Zondagavond (lokale tijd) gebruikte de politie traangas om de betogers uiteen te drijven. Ruim drie uur voor het ingaan van de avondklok startte de politie met het uiteen drijven van voornamelijk jonge betogers. De avondklok in Saint Louis treedt in vanaf middernacht en loopt tot maandagochtend 5 uur. Op televisiebeelden is te zien dat vele jongeren pancartes bij zich hebben waarop het politiegeweld aan de kaak wordt gesteld. Heel wat betogers houden ook de handen in de lucht, maar anderen gooien dan weer traangasbommen terug naar de agenten.

Obama keert terug uit vakantie

De Amerikaanse president Barack Obama onderbreekt zijn vakantie in Martha's Vineyard en keert terug naar Washington om te overleggen met zijn adviseurs en vicepresident Joe Biden om te overleggen over de spanningen in Ferguson, meldt het persbureau AP.

De onrust in Ferguson ontstond nadat de politie op 9 augustus de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot. De 18-jarige Brown en zijn vriend Dorian Johnson zouden sigaren gestolen hebben uit een winkel. Volgens getuigen bood Brown geen weerstand tegen de politie toen hij werd neergeschoten. Volgens de politie is de tiener gedood nadat hij een agent had aangevallen en diens wapen had proberen af te pakken. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners