Timosjenko-medestander Toertsjinov is interim-president van Oekraïne

23/02/14 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:48

Het Oekraïense parlement heeft zijn voorzitter Oleksander Toertsjinov aangesteld tot interim-president, nadat de Verhovna Rada een dag eerder Viktor Janoekovitsj afgezet had als president.

Timosjenko-medestander Toertsjinov is interim-president van Oekraïne

Toertsjinov (links), een medestander van Timosjenko, is interim-president van Oekraïne © Belga

Toertsjinov is een medestander van oud-premier Joelija Timosjenko, die vrijgelaten is uit de gevangenis en zich meteen als kandidaat-president opwierp - kandidaat-premier is ze niet, maakte haar partij nog duidelijk bij monde van Nikolaj Tomenko.

Nog maar zaterdag werd Toertsjinov aangesteld tot parlementsvoorzitter. Sinds zijn benoeming tot interim-president geniet Toertsjinov de bevoegdheden van staatshoofd.

Op 25 mei vinden de presidentsverkiezingen plaats. Janoekovitsj reageerde al dat zijn afzetting in zijn ogen "niet legitiem" gebeurde. Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat de Rada buiten de wet handelde. Het Witte Huis in Washington schaart zich wel achter het parlement.

Toertsjinov gaf de volksvertegenwoordigers tot dinsdag de tijd om een nieuwe regeringsmeerderheid te vormen en een regering van nationale eenheid op poten te zetten.

In de straten van Kiev blijft het inmiddels rustig. Zaterdagavond waren meer dan 100.000 mensen op het Onafhankelijkheidsplein nog getuige van de eerste toespraak van Timosjenko na haar vrijlating. Ze zat 2,5 jaar van een celstraf van 7 jaar uit voor vermeend machtsmisbruik.

Volgens het invloedrijke Russische parlementslid Leonid Sloezki kan een ervaren politica als Timosjenko de situatie in Oekraïne helpen kalmeren. Hoe dan ook zal Moskou zijn dialoog met Kiev ook na het vertrek van Janoekovitsj voortzetten, ook wanneer het na de machtswissel "gecompliceerd wordt", zei Sloezki aan het persagentschap Interfax. Het Westen zal er niet in slagen Oekraïne en Rusland uit elkaar te spelen, aldus nog Sloezki. (Belga/MI)

Onze partners