Tientallen gewonden en arrestaties bij rellen in Turkije

31/05/13 om 23:36 - Bijgewerkt om 23:36

Zestig mensen zijn opgepakt bij aanzwellende rellen in Istanboel en andere Turkse steden. De manifestanten vinden dat de islamistische regering van premier Erdogan te autoritair wordt.

Tientallen gewonden en arrestaties bij rellen in Turkije

© Reuters

De politie zette traangas en waterkanonnen in tegen de manifestanten op het Taksimplein in het centrum van Istanboel. Daarbij zouden tientallen gewonden gevallen zijn. Eén vrouw werd zwaargewond aan het hoofd toen ze getroffen werd door een traangasgranaat. Na een hersenoperatie zou zij nu buiten levensgevaar zijn. Een aantal mensen raakten gekwetst toen een muur instortte waar ze overheen probeerden te klimmen om weg te komen van het traangas.

Volgens de internationale media heerste er chaos in centraal Istanboel. Manifestanten bekogelden de politie met flessen, stenen en andere projectielen. Gewonden bleven bewusteloos op straat liggen. Schoolkinderen vluchtten gillend weg. Toeristen die zich onverhoeds in het kruisvuur bevonden, moesten zich in allerijl weer naar hun hotels reppen.

Ook in de hoofdstad Ankara en in Izmir aan de Egeïsche kust zijn er rellen uitgebroken.

Seculiere Turken verontrust

De protesten begonnen met de bezetting van een park waar bomen gerooid werden om plaats te maken voor nieuwbouw. Ondertussen gaat het echter over veel meer dan bomen, zeggen de betogers tegen journalisten.

Hun lijst van grieven is lang, maar ze vallen onder één noemer samen te vatten: de door de islamistische AKP-partij gedomineerde regering van premier Recep Tayyip Erdogan wordt te autoritair. Seculiere Turken nemen het niet dat de islamisten beperkingen hebben ingesteld op de verkoop van alcohol en met sancties dreigen tegen koppeltjes die elkaar kussen in het openbaar.

Ook de Turkse houding tegenover het Syrische conflict, de bouw van een derde brug over de Bosporus en het autoritaire optreden van de regering Erdogan tegen kritische journalisten, activisten, politici, militairen en academici zorgen voor wrevel.

'Het volk zal niet toegeven'

In het bedreigde Gezi-park lopen betogers rond met borden met het opschrift 'Het volk zal niet toegeven'. Hetzelfde sentiment is te vinden bij premier Erdogan. Die kondigt aan dat de bouwwerken hoe dan ook doorgaan, wat de manifestanten ook doen.

Amnesty International stelt dat de politie 'excessief geweld' gebruikt. Minister van Binnenlandse Zaken Muammer Guller zegt dat die claims onderzocht zullen worden.

Onze partners