Thailand: Oppositie krijgt zware kritiek voor boycot stembusgang

Een beschadigde verkiezingsaffiche van de Thaise premier Yingluck Shinawatra. © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester

Na 20 jaar van nederlagen bij de verkiezingen, krijgt de Democratische Partij zware kritiek te slikken omdat ze volgens waarnemers de democratie de rug zou toekeren door de verkiezingen van zondag te boycotten.

Na 20 jaar van nederlagen bij de verkiezingen, krijgt de Democratische Partij, de oudste politieke formatie in Thailand, zware kritiek te slikken omdat ze volgens waarnemers de democratie de rug zou toekeren door de verkiezingen van zondag te boycotten.

De Democratische Partij, van oudsher zwaar gelieerd met de elite van Bangkok, steunt de betogers in de straten van Bangkok die de stembusgang willen verstoren, en die al drie maanden lang het ontslag eisen van eerste minister Yingluck Shinawatra, om de regering dan te vervangen door een niet-verkozen Raad van het volk.

‘Deze partij keert zich af van de democratie’, zegt Pavin Chachavalpongpun van de universiteit van Tokio. ‘De Democraten proberen via een omweg de macht te veroveren.’ Hij wijst er ook op dat deze partij 20 jaar lang voornamelijk in de regering geraakte via de steun van het leger en het gerechtsapparaat.

Corruptie

De oppositie ziet in Yingluck een marionet van haar broer Thaksin Shinawatra, voormalig premier – nu in ballingschap na een staatsgreep in 2006. De oppositie verwijt Yingluck corruptie, en ze zou stemmen ‘gekocht’ hebben. De eerste minister verwerpt deze aantijgingen. De Democraten – populair in Bangkok en in het zuiden van het land – zeggen dat de verkiezingen geen einde zullen maken aan de politieke crisissen die het land teisteren sinds 2006. ‘Er moet een hervormingsproces op gang komen, zodat het volk er op vertrouwen kan dat de regering de macht niet misbruikt’, zegt oppositiewoordvoerder Abhisit Vejjajiva.

‘Geen enkel democratisch systeem kan functioneren zonder een intelligente en geëngageerde oppositie’, zegt de politieke analist David Streckfuss. ‘Maar in Thailand zijn ze er niet in geslaagd om meer aanhang te krijgen.’

Eerder al geboycot

De Democraten zijn met de boycot niet aan hun proefstuk toe. Ook in 2006 hadden ze de verkiezingen al geboycot. Ze waren in 2008 een laatste keer aan de macht gekomen, na een gerechtelijke beslissing die de coalitie van Thaksin had verdreven, dit tot grote woede van de zogeheten ‘roodhemden’, aanhangers van miljardair Thaksin Shinawatra. De roodhemden bezetten daarop in de lente van 2010 het centrum van Bangkok. Ze eisten het vertrek van de toenmalige premier. Abhisit wordt beschuldigd van moord. In december jongstleden dan namen de verkozenen van de Democratische Partij ontslag uit het parlement. Daarop moest Yingluck het parlement ontbinden om een uitweg uit de politieke crisis te vinden, maar de Democraten boycotten ook de onderhandelingen om een uitweg te vinden. ‘Dat was een foutieve beslissing van hen’, zegt Gothom Arya, professor aan de universiteit van Bangkok. ‘Ze moeten strijd leveren op het parlementaire forum.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content