Live Ted Cruz en Bernie Sanders winnen in Wisconsin

06/04/16 om 01:57 - Bijgewerkt om 06:15

In de voorverkiezing in de relatief kleine staat Wisconsin verliezen de koplopers Donald Trump en Hillary Clinton fors. Ted Cruz wint bij de Republikeinen, en Bernie Sanders bij de Democraten. Volg het LIVE.

Ted Cruz en Bernie Sanders winnen in Wisconsin

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Voorlopige delegates: 33 voor Cruz, 45 voor Sanders

  Bij de Republikeinen stonden in Wisconsin 42 delegates op het spel. Volgens de voorzichtigste raming haalt Ted Cruz er nu al 33 van binnen. Het is onduidelijk of hij ze alle 42 kan halen. De New York Times geeft er minstens 3 aan Donald Trump, maar anderen houden dat nog in beraad. Die 3 zou Trump behaald hebben in een arbeidersdistrict. Trump ligt nog ongeveer 230 delegates voor op Cruz.

  Bij de Democraten, met proportionele verdeling, staat het voorlopig op 45 voor Bernie Sanders tegen 31 voor Hillary Clinton. Daarmee slinkt de voorsprong van Clinton in verdiende delegates naar 249.

 • Rudi Rotthier

  Overzicht: optater voor Trump en Clinton

  Het was erger dan een slechte nacht voor Donald Trump en Hillary Clinton. Ze verloren afgescheiden in de staat Wisconsin, werden weggezet door respectievelijk Ted Cruz en Bernie Sanders. Lees hier het overzicht.

  Ted Cruz

  Ted Cruz © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Trumpcampagne stuurt boze mededeling, noemt Cruz paard van Troje

  Donald Trump heeft zelf niet gereageerd op de uitslag, waarin hij nog altijd met bijna 20 procent verliest van Ted Cruz. Maar zijn campagne verstuurde een boze mededeling, waarin ze de coördinatie tussen Cruz en zijn SuperPAC hekelt (dat is bij wet verboden), en de rol van de partijleiding. "Ted Cruz is erger dan een marionet", alds de mededeling, "hij is een Trojaans paard, dat door de partijbonzen gebruikt wordt om de nominatie te stelen van meneer Trump".

  Zijn campagne had laten uitschijnen dat Trump voortaan minder lukraak zal schelden, en zich meer op zijn programma zal concentreren...

 • Rudi Rotthier

  Bernie Sanders: 7 op 8 gewonnen

  Bernie Sanders begint zijn toespraak met een verwijzing naar het momentum van zijn campagne. "Met onze zege in Wisconsin hebben we nu gewonnen in 7 van de 8 voorbije caucussen en voorverkiezingen".

  In het begin, zegt hij, lagen we 60-70 procent achter bij Hillary Clinton, nu is het nek-aan-nek. "Dat is momentum".

  "Er is niets wat we niet voor mekaar kunnen krijgen als mensen massaal gaan stemmen".

  Hij pleit nog eens voor zijn politieke revolutie.

  "Echte verandering gebeurt nooit van de top naar onder. Die gebeurt altijd van onder naar boven".

 • Rudi Rotthier

  Cruz: dit is een keerpunt

  Ted Cruz spreekt zijn aanhang toe. Hij spreekt van een keerpunt. Hij zegt dat zijn campagne vandaag 2 miljoen dollar aan schenkingen heeft binnengehaald, en dat hij de afgelopen drie weken "wellicht" 100 delegates ingehaald heeft op Donald Trump. Hij zegt ook dat hij goed op weg is om 1.237 delegateste halen, een meerderheid. Later mildert hij dat (want het is technisch onmogelijk): dat hij tijdens de partijconventie in juli die meerderheid zal behalen.

  "Samen zullen we Hillary Clinton in november verslaan. Vannacht was een slechte nacht voor Hillary Clinton. Het was een slechte nacht voor haar in de Democratische voorverkiezingen, en het was een nog slechtere nacht voor haar in de Republikeinse voorverkiezing. Hillary, maak je klaar. Hier komen we".

 • Rudi Rotthier

  Ook Politico roept Sanders tot winnaar uit

  Met ongeveer 20 procent van de stemmen geteld, roept nu ook Politico Sanders uit tot winnaar bij de Democraten. Eerder deed Fox News dat. Op dit ogenblik is de marge van Sanders in de feitelijk getelde stemmen ietwat gezakt: 52 procent tegen 47.

 • Rudi Rotthier

  Ted Cruz wint

  Zowel nieuwssite Politico als CNN en Fox News verklaren Ted Cruz tot winnaar in Wisconsin.

 • Rudi Rotthier

  Sanders: overweldigend bij jongeren

  Bernie Sanders wint volgens de exitpolls maar liefst 81 procent van de stemmen bij kiezers die jonger zijn dan 30. In de groep tussen 30 en 44 haalt hij 66 procent van de stemmen.

 • Rudi Rotthier

  Eerste resultaten komen binnen

  De eerste resultaten zijn nog beter voor Cruz dan de exitpolls van CNN. Maar dat zegt niet zoveel. Er zijn grote regionale verschillen in Wisconsin, met arbeidersbuurten, universiteitsstad Madison, en conservatieve voorsteden.

  Bij de Democraten vallen de exitpolls plusminus samen met de eerste resultaten: 55-45 in het voordeel van Sanders.

 • Rudi Rotthier

  Fox News roept Sanders uit tot winnaar in Wisconsin

  Fox News voelt zich zeker genoeg om Bernie Sanders uit te roepen tot winnaar. Andere media wachten nog.

 • Rudi Rotthier

  Exitpoll: forse winst voor Cruz en Sanders

  Er worden niet meteen winnaars aangeduid, maar CNN publiceert exitpolls. Die geven bij de Republikeinen 47 procent van de stemmen voor Ted Cruz, tegen 36 procent voor Donald Trump. John Kasich haalt volgens die exitpoll 14 procent. Bij de Democraten staat Bernie Sanders in de exitpolls op 55 procent tegen 44 voor Hillary Clinton. Als die cijfers bevestigd worden, zijn de overwinningen van Cruz en Sanders groter dan de peilingen aangaven.

 • Rudi Rotthier

  Stembureaus gaan dicht

  Op vele plaatsen stonden lange lijnen kiezers, maar ongeveer nu gaan de stembureaus dicht. Onvoorspelbaar hoe snel er uitslagen zullen zijn. Bij een duidelijke uitslag: snel. Bij een nipte race: traag.

 • Rudi Rotthier

  Hoe Trump zijn muur wil betalen

  Het is wellicht het meest bekende programmapunt van Donald Trump: hij wil een muur bouwen langs de grens met Mexico, en er de Mexicanen voor laten betalen.

  Nu zegt hij in een twee pagina's tellend memo ook hoe. Hij zal een eenmalige betaling van de Mexicaanse regering eisen van 5 tot 10 miljard dollar. En als Mexico die betaling weigert, wil hij onder de Patriot Act (de antiterreuract) een deel afromen van het geld dat Mexicanen die in de VS werken naar huis sturen.

  Hoe dat in de praktijk zal gaan? "Veel geluk daarmee", luidde het commentaar van president Obama.

 • Rudi Rotthier

  Cruz en Sanders leiden in de peilingen

  Volgens de peilingen ligt bij de Republikeinen 5 tot 10 procent voor op Donald Trump, bij de Democraten heeft Bernie Sanders een minieme voorsprong op Hillary Clinton. Sanders en Cruz hechten in uitspraken groot belang aan de relatief onbelangrijke staat. Sanders zei: "Als we Wisconsin winnen, en we winnen (over 2 weken) New York, en dan winnen het Witte Huis".

 • Rudi Rotthier

  De vrees voor zombie-winnaars

  Zowel Donald Trump als Hillary Clinton lijken in de problemen, niet omdat ze voorbijgestoken worden in delegates, maar omdat ze om allerlei redenen minder overwinningen beginnen te halen, en hoe dan ook meer negatieve reacties opwekken dan positieve. Lees hier hoe dat in Wisconsin al kan spelen en hoe de zaken er in de verkiezingen voorstaan.

  Een Trumpsupporter met kaashoed

  Een Trumpsupporter met kaashoed © REUTERS

Onze partners