Syrië: Amerikaanse bewijzen zijn 'ongefundeerde leugens'

30/08/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 31/08/13 om 02:51

Bron: Belga

Het Syrische regime veroordeelt het Amerikaanse rapport waarin het beschuldigd wordt van het gebruik van chemische wapens: 'verzonnen' en 'gebaseerd op websites en sociale media'. Ook Rusland neemt de VS-dreigementen niet.

Syrië: Amerikaanse bewijzen zijn 'ongefundeerde leugens'

Een supporter van de Syrische president Bashar Al-Assad betoogt in Damascus. © REUTERS

De bewijzen die de VS aanhalen om aan te tonen dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens heeft gebruikt, zijn "ongefundeerde leugens" op basis van "verzonnen rapporten" van de rebellen. Dat heeft het Syrische regime verklaard.

'Leugens van terroristen'

"Na dagenlang overdrijven, baseert Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zich op oude leugens en verzonnen rapporten die vorige week door de terroristen gepubliceerd werden", luidt het in een mededeling van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken, die werd voorgelezen op de staatstelevisie.

"Buitenlandse Zaken zegt dat de verklaringen van Kerry leugens en ongefundeerd zijn", klinkt het nog.

'Wereld kan vergassen van kinderen niet dulden'

Rusland: 'Dreigementen onaanvaardbaar'

Ook Rusland, de grootste bondgenoot van het regime in Damascus, heeft felle kritiek geuit op de Amerikaanse verklaringen. "Deze dreigementen zijn onaanvaardbaar", zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Het eenzijdig gebruik van geweld buiten de VN-Veiligheidsraad om zou een schending van het internationaal recht zijn, zou het vinden van een politieke oplossing voor de crisis in Syrië bemoeilijken, en leiden tot bijkomende slachtoffers", zei Aleksander Loekasjevitsj in Moskou. (Belga/TV)

Onze partners