Somalië verbiedt term ‘al-Shabaab’

Al-Shabaab © Reuters

Somalië heeft alle media in het land verboden de naam ‘al-Shabaab’ nog te gebruiken. Vanaf nu moet met het acroniem ‘Ugus’ naar de terreurbeweging verwezen worden: de groep die de Somalische bevolking afslacht.

In Somalië heeft de regering alle media in het land opgeroepen niet langer de term ‘al-Shabaab’ te gebruiken om de terreurbeweging gelinkt aan al-Qaeda en met controle over verschillende gebieden in het zuiden te benoemen. De term is Arabisch voor ‘de jeugd’ en een ‘goede naam’, meent het hoofd van de Somalische inlichtingen- en veiligheidsdienst Abdirahman Mohamud Turyare volgens Britse omroep BBC.

‘Goede naam niet bevuilen’

‘We mogen niet toelaten, dat deze goede naam bevuild wordt. De vijand die we bestrijden, wordt Ugus genoemd’, zo sprak Turyare vanuit het ministerie voor Informatie voor een groep journalisten en vertegenwoordigers van het ministerie.

Het voorgestelde alternatief Ugus is een acroniem voor de Somalische woorden Ururka Gumaadka Ummadda Soomaaliyeed, aldus BBC. Die betekenen zoveel als ‘de groep die de Somalische bevolking afslacht’. Het is een term die al een tijdje in gebruik is bij de overheidsmedia Radio Mogadishu en SNTV.

Al-Shabaab reageerde op het initiatief door op hun beurt journalisten te vragen naar de Somalische overheid te verwijzen met hetzelfde acroniem, Ugus. Alleen zou het in dat geval iets anders betekenen: ‘de groep die de Somalische bevolking aan vernedering onderwerpt’.

Wraak van al-Shabaab of straf overheid

De propagandaoorlog tussen de Somalische overheid en al-Shabaab is al sinds 2009 aan de gang. Dat bericht BBC News-correspondent Abdullahi Abdi vanuit Nairobi. Toen verklaarde al-Shabaab de oorlog aan de president van de Somalische overgangsregering Sjeik Sharif Sjeik Ahmed.

Volgens Abdi bevinden journalisten in het land zich nu in een moeilijke situatie. Ze kunnen gehoorzamen aan het bevel van de overheid, maar riskeren dan de wraak van al-Shabaab. Of ze weigeren met de overheid samen te werken en moeten daar de gevolgen van dragen. Bij de aankondiging van de maatregel werd niet gesproken over een strafmaat voor wie zijn voeten aan het verbod veegt. Maar in het verleden werden al journalisten gearresteerd en radiostations gesloten omdat die de nationale veiligheid in gevaar zouden brengen. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content