Snowden: VS-luchtverkeersleiding neemt mogelijk 'ongewone beslissing' tijdens vlucht

23/06/13 om 20:27 - Bijgewerkt om 20:27

Klokkenluider Edward Snowden vliegt van Moskou naar Havana. Het vliegtuig passeert de Amerikaanse kust , waar het onder de bevoegdheid van de Amerikaanse luchtverkeersleiding valt.

Snowden: VS-luchtverkeersleiding neemt mogelijk 'ongewone beslissing' tijdens vlucht

© Reuters

Het toestel van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot dat Edward Snowden vanuit Moskou naar Havana zou brengen, zal ook onder de bevoegdheid van de Amerikaanse luchtverkeersleiding vallen.

Het vliegtuig steekt de Atlantische Oceaan over en passeert dan de Amerikaanse kust, verscheidene kilometers van New York vandaan. Daar is de Amerikaanse luchtverkeersleiding bevoegd.

'Ongewone beslissing'

Een bron sluit niet dat die een "ongewone beslissing" neemt gezien de VS naar manieren zoeken om Snowden terug naar de VS terug te brengen met het oog op vervolging.

Eerder vroegen de VS al aan Rusland om de klokkenluider uit te leveren.

"Gezien onze terug aangeschroefde samenwerking na de aanslagen op de marathon van Boston en onze samenwerking met Rusland voor het toepassen van de wet - met inbegrip van het op vraag van Moskou terugsturen naar Rusland van grote misdadigers - hopen wij dat de Russische regering alle mogelijke opties bekijkt om mijnheer Snowden naar de VS terug te sturen om terecht te staan waarvoor hij is aangeklaagd", aldus woordvoerster Caitlin Hayden van de Nationale Veiligheidsraad.

Hayden zei ontgoocheld te zijn door Hongkong dat Snowden naar Moskou heeft laten gaan "ondanks een legaal verzoek van de VS om hem te arresteren met het oog op uitlevering", zoals mogelijk is op basis van een bilateraal verdrag tussen Hongkong en de VS.

Asiel in Ecuador
In Ecuador heeft minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino bevestigd dat het land een asielaanvraag van Snowden heeft ontvangen en die "met veel verantwoordelijkheidszin bestudeert".

De bewindsman voegde eraan toe dat het gaat om een zaak van "vrijheid van meningsuiting" en "veiligheid van de burgers wereldwijd", alsook om "vertrouwelijkheid van communicatie".

Eerder deden ook Venezuela, IJsland en Noorwegen de ronde als mogelijke bestemmingen voor asiel van de klokkenluider.

Volgens het Russische persagentschap Interfax verblijft Snowden momenteel in de transitzone van de luchthaven, om daarna naar Cuba verder te reizen.

Volgens sommige mediaberichten ontmoette Snowden de Ecuadoriaanse ambassadeur.

Ook Julian Assange kreeg asiel in Ecuador
Vanuit Hongkong had Snowden, die als IT-consulent voor de Amerikaanse NSA werkte, massale internetspionage van de Verenigde Staten onthuld. Documenten die hij aan de krant The Guardian gaf, brachten onder meer ook een Brits spionageprogramma van internet- en telefoonverkeer aan het licht. De autoriteiten van Hongkong hadden de dertigjarige voormalige medewerker van de NSA ondanks diplomatieke druk en een arrestatiebevel van de Verenigde Staten het land uit laten reizen.

Ecuador gaf eerder WikiLeaks-stichter Julian Assange asiel. Hij verblijft intussen al een jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. (Belga/INM/TE)

Lees meer over:

Onze partners