Slachtoffer groepsverkrachting steekt zichzelf in brand

14/03/14 om 14:58 - Bijgewerkt om 14:58

Nadat de rechtbank de daders van een groepsverkrachting in Pakistan heeft vrijgesproken, heeft het 17-jarige slachtoffer zichzelf in brand gestoken. Het meisje kwam daarbij om het leven.

Slachtoffer groepsverkrachting steekt zichzelf in brand

© Reuters

In Pakistan heeft een zeventienjarig slachtoffer van een groepsverkrachting zichzelf in brand gestoken nadat een plaatselijke rechtbank de daders had vrijgesproken. Dat hebben de autoriteiten gemeld.

Pakistaanse televisiezenders verspreidden beelden van Amina Bibi, die zich voor het politiecommissariaat nabij Muzaffargarh, in de provincie Punjab, met benzine had overgegoten en zichzelf vervolgens in brand stak.

De vrouw werd begin januari door vier mannen, onder wie ook een familielid, aangerand. Ze diende klacht in wegens poging tot verkrachting, maar een plaatselijke rechtbank sprak de verdachten in de zaak vrij na de getuigenis van de onderzoekers. Die hadden geconcludeerd dat de vrouw niet verkracht was.

Gerechtigheid

De beslissing van de autoriteiten schokte de jonge vrouw zodanig dat ze zichzelf voor het commissariaat in brand stak. Op televisiebeelden is te zien hoe voorbijgangers in paniek proberen de vlammen te doven door zand over het slachtoffer te gooien. De vrouw werd met zware brandwonden overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze overleed.

"Het feit dat ze zichzelf nog de dag zelf in brand stak voor het politiecommissariaat kan meer één ding willen zeggen: ze was ervan overtuigd dat er nooit gerechtigheid zou geschieden", betreurde de onafhankelijke Pakistaanse mensenrechtencommissie.

De zaak zit intussen bij het Hooggerechtshof, dat al de verschijning heeft bevolen van de politiechefs van de provincie en het district. Zij zullen onder andere moeten komen uitleggen waarom de verdachten werden vrijgesproken. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners