Schuttersorganisatie verwijt politie dodelijke schietpartij in Nederland

11/04/11 om 12:42 - Bijgewerkt om 12:42

Tristan van der Vlis, de dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn afgelopen zaterdag, heeft meer dan honderd keer geschoten. Dat meldt het openbaar ministerie (OM) maandag. De drie wapens die op de plaats delict werden aangetroffen, werden alle drie door de dader gebruikt, aldus het OM.

Schuttersorganisatie verwijt politie dodelijke schietpartij in Nederland

Na de schietpartij die dit weekend zeven doden eiste in het Nederlandse Alphen aan den Rijn, wijst de Koninklijke Nederlandse Schuttersorganisatie (KNSA) met de vinger naar de politie.

"Het is de vraag of de politie niet heeft gefaald in het handhaven van de regels in het geval van Tristan van der Vlis, de dader van de dodelijke schietpartij in Alphen aan den Rijn. Het lijkt erop dat er signalen waren, zoals psychische problematiek en een incident met een luchtdrukwapen, die op zijn minst hadden moeten leiden tot een kritische blik op het vergunde wapenbezit van Van der Vlis." Dat zegt Sander Duisterhof, directeur van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). De KNSA behartigt de belangen van de aangesloten schietsportverenigingen in Nederland.

Vergunning
Een vergunning voor het bezit van wapens kan worden aangevraagd als iemand een jaar lid is van een schietvereniging. De vergunning moet jaarlijks worden verlengd. Daarbij wordt onder meer gekeken of de vergunninghouder niet in aanraking is geweest met de politie. Als er in het geval van Van der Vlis een zwakke plek is geweest, dan lijkt het die, aldus Duisterhof. "We moeten evenwel de uitkomsten van het onderzoek daarnaar afwachten om definitieve conclusies te kunnen trekken."

Volautomatisch wapen
Van der Vlis richtte het bloedbad in het Alphense winkelcentrum aan met een volautomatisch wapen, waarvoor geen vergunningen worden afgegeven en wat bijgevolg illegaal is. Dat hij zelf een semi-automatisch wapen tot een volautomatisch wapen zou hebben omgebouwd, lijkt niet erg waarschijnlijk. Dat is een tamelijk ingewikkelde operatie, waarvoor de benodigde onderdelen hoe dan ook illegaal zijn.

MotiefNader onderzoek heeft nog niets opgeleverd over het motief van de dader van de schietpartij in het Nederlandse Alphen aan den Rijn. Uit zijn afscheidsbrief is duidelijk geworden dat hij "duidelijk suïcidaal" was. Hij verwees in de brief naar andere 'digitale bestanden', maar daaruit kon de politie nog geen motief afleiden. "Deze hadden meer een spirituele dan een bedreigende inhoud", aldus hoofdofficier van justitie Kitty Nooy.

"De dader van de schietpartij, Tristan van der Vlis, was een aantal jaren geleden onder psychische behandeling, " zegt Nooy. Volgens haar was Van der Vlis op het moment werkloos en was er een "zorgelijke" situatie voor hem. Of de man recent onder behandeling stond, wist de hoofdofficier nog niet. Wel was duidelijk dat hij geestelijke problemen had.

Slachtoffers
De zes mensen die zaterdag zijn omgekomen zijn drie mannen en drie vrouwen, zo maakte burgemeester Eenhoorn zondag bekend. De drie vrouwen waren respectievelijk 91, 68 en 45 jaar oud. De omgekomen mannen waren 80, 49 en 42 jaar oud. Ze woonden allen in Alphen aan den Rijn. De 42-jarige man was van Syrische afkomst.

Van de mensen die gewond raakten bij de schietpartij liggen er nog negen in een ziekenhuis. In totaal zes mensen zijn zondag en maandag uit het ziekenhuis ontslagen. De negen liggen verspreid over vier ziekenhuizen. Van een van hen is de situatie "kritiek", die van vijf anderen stabiel.

Camerabeelden
Uit camerabeelden blijkt dat de schietpartij in het winkelcentrum een paar minuten heeft geduurd. Het is niet duidelijk hoe lang de schutter nodig had om het winkelcentrum binnen te komen. Voordat hij het winkelcentrum binnenkwam, heeft hij ook op straat gevuurd. Daarbij kwam een man om het leven. De politie heeft alle camerabeelden uit het winkelcentrum en uit alle winkels in beslag genomen voor onderzoek. (ANP/EE)

Lees meer over:

Onze partners