Schutter Tunesië kreeg hulp, zegt regering

29/06/15 om 08:22 - Bijgewerkt om 08:22

De terrorist die op een strand in de Tunesische badplaats Sousse het vuur opende op zonnebadende toeristen, Seifeddine Rezgui, kreeg hulp.

Schutter Tunesië kreeg hulp, zegt regering

Seifeddine Rezgui © Belga Image

De onderzoekers zijn 'zeker' dat Seifeddine Rezgui (23), ook bekend onder zijn 'strijdersnaam' Abu Yahya al-Kairouani, hulp handlangers had, zo maakte het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Ze denken dat ze hem de kalasjnikov bezorgde en hem tot aan de plaats van de schietpartij brachten.

De politie heeft zijn vader en drie huisgenoten in Kairouan, waar Rezgui studeerde, opgepakt voor ondervraging. Het is niet bekend of ze officieel verdacht worden van medeplichtigheid.

Volgens het ministerie zou de dader ook sneller kunnen uitgeschakeld zijn, indien het veiligheidspersoneel van het hotel de politie onmiddellijk had verwittigd. De coördinatie verliep niet optimaal, luidt het.

38 doden

Rezgui vermoordde 38 mensen alvorens hij door de ordediensten werd doodgeschoten. Veruit de meeste dodelijke slachtoffers zijn Britten. Officieel zijn er 15 Britse doden, maar Londen gaat uit van minstens 30 Britse slachtoffers, bericht de BBC. De formele identificatie gebeurt erg traag en moeizaam. De meeste strandgangers droegen geen identiteitsbewijs bij zich.

Bij de aanslag kwam ook een Belgische vrouw om het leven, een Duitser en enkele Tunesiërs.

Door het grote aantal Britse slachtoffers, is ook Scotland Yard ingeschakeld. Die zou meer dan 600 speurders inzetten, waarmee het voor Groot-Brittannië één van de grootste terreuronderzoeken is sinds de bomaanslagen op 7 juli 2005 in Londen.

Verscherpte veiligheidsmaatregelen

De aanslag is opgeëist door de Islamitische Staat (IS).

De regering van Tunesië heeft intussen verscherpte maatregelen aangekondigd. Zo worden reservisten van het leger ingezet op de toeristische plaatsen en moeten 80 moskeeën die verdacht worden van aanzetten tot geweld, de deuren voorlopig sluiten. (Belga/BBC/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners