Schietpartij Virginia: schutter toont zich op Facebook tegenstander van Trump

Steve Scalise © Reuters

In de Amerikaanse staat Virginia, is Steve Scalise, een Republikeins kopstuk in het Congres, neergeschoten. De schutter is overleden aan zijn verwondingen, zegt president Donald Trump. Scalise bevindt zich in kritieke toestand.

De man die onder meer Steve Scalise, een Republikeins kopstuk in het Congres, neerschoot tijdens een baseballtraining in Alexandria, vlakbij de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een toespraak laten weten.

De Washington Post identificeerde de schutter eerder als de 66-jarige James T. Hodgkinson, uit Belleville, in de staat Illinois. Op Facebook toont hij zich een tegenstander van Trump.

Op de sociaalnetwerksite schreef hij op 22 maart: “Trump is een verrader. Trump heeft onze democratie vernield. Het wordt tijd om Trump & co te vernietigen.” Hodgkinson heeft dan weer wel een hoge pet op van de Democratische senator Bernie Sanders. Volgens de Washington Post voerde hij vorig jaar campagne voor Sanders in Iowa toen die een gooi deed naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. Op zijn profielfoto heeft hij het over ‘democratisch socialisme’, uitgelegd in drie woorden: “‘We The People’ since 1776.”

Hodgkinson had in zijn thuisstaat Illinois een zaak die zich bezighield met woninginspectie. In 2016 werd een aanklacht tegen hem uitgevaardigd wegens schade aan een motorvoertuig, maar die aanklacht werd later geseponeerd.

De FBI heeft intussen laten weten dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat de schietpartij van een terroristische achtergrond had.

‘Kritieke toestand’

De schietpartij gebeurde tijdens een baseballtraining. Steve Scalise werd geraakt in de heup, een medewerker in de borst, aldus Fox News.

Eerst werd gezegd dat Scalise niet in levensgevaar verkeerde. ‘Voor hij de operatiekamer binnenging, zag hij het zitten en voerde hij een telefoongesprek met zijn vrouw’, klonk het bij zijn entourage. Maar het ziekenhuis waar hij wordt behandeld, liet in een tweet weten dat zijn toestand kritiek is.

‘Afgevaardigde Scalise raakte ernstig gewond en blijft in kritieke toestand’.

Later werd gepreciseerd dat ‘de kogel door zijn bekken ging, daarbij beenderen brekend, interne organen kwetsend en erge bloedingen veroorzakend. Hij onderging meerdere bloedtransfusies’. Er zullen nog ingrepen volgen, en zijn toestand blijft kritiek.

Obamacare

De schietpartij zou zo’n 10 minuten hebben geduurd, en er zouden tientallen schoten zijn afgevuurd.

De 51-jarige Scalise is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is de zogenaamde ‘majority whip’ voor de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van afgevaardigden. Dat is de persoon die voorafgaand aan een stemming in het parlement ervoor moet zorgen dat de leden van zijn eigen partij aanwezig zijn en de stem op het juiste voorstel uitbrengen. In België bestaat de functie niet.

Scalise studeerde computerwetenschappen aan de universiteit van Louisiana en werkte als systeemingenieur voor hij in de politiek stapte. Scalise steunt het omstreden inreisverbod van president Trump en is één van de drijvende krachten om Obamacare, de betaalbare zorgverzekering voor alle Amerikanen die voormalig president Barack Obama invoerde, terug te draaien en te vervangen.

Partner Content