Saoedische vrouw die land wou binnenrijden, verschijnt donderdag voor de rechter

25/12/14 om 01:23 - Bijgewerkt om 01:22

Loujain Hathloul (25), de Saoedische vrouw die vanuit de Verenigde Arabische Emiraten haar land wilde inrijden, zal donderdag, samen met een sympathisant, voor de rechter worden gebracht. De twee worden al sinds begin december vastgehouden.

Saoedische vrouw die land wou binnenrijden, verschijnt donderdag voor de rechter

Loujain Hathloul, tijdens de rit naar de grens © /

Loujain Hathloul en Maysa al-Amoudi (33) zijn bekende Saoedische feministen, met enkele honderdduizenden volgers op Facebook en Twitter, die een groot deel van hun leven in de Verenigde Arabische Emiraten doorbrengen. In dat land had Loujain haar rijbewijs gehaald. Terwijl ze berichten en filmpjes deelde, reed ze eind november naar een grenspost, waar ze 24 uur werd tegengehouden. Maysa al-Amoudi reisde haar na met proviand.

De twee vrouwen werden op 1 december aangehouden en overgebracht naar een Saoedische gevangenis waar ze op onduidelijke gronden worden vastgehouden.

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Donderdag, zo bericht de Saoedische pers, zullen ze voor de rechter verschijnen.

Ze hebben niet gereden op Saoedische bodem, en in die zin hebben ze de wet niet kunnen, maar wel willen overtreden.

Er zijn voorstellen in de maak om rijden voor vrouwen onder strikte voorwaarden toe de laten in Saoedi-Arabië. Alleen vrouwen boven de dertig, zonder make-up, zouden mogen rijden. En dan nog met toestemming van een man (vader, echtgenoot, broer, voogd), en enkel op bepaalde uren.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners