Saoedische vrouw wil haar land inrijden: tegengehouden, gearresteerd

02/12/14 om 02:21 - Bijgewerkt om 02:28

De 25-jarige Loujain Hathloul wilde met de auto terugrijden van de Verenigde Arabische Emiraten naar haar woonplaats Ryadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Ze werd aan de grens 24 uur tegengehouden, kon dat deel van haar ervaring op twitter delen, maar ze is intussen aangehouden en voor ondervraging meegenomen.

Saoedische vrouw wil haar land inrijden: tegengehouden, gearresteerd

Loujain Hathloul, in een videobeeld dat ze zelf van onderweg verstuurde © /

Loujain Hathloul, een student Franse literatuur, maakt al enkele jaren deel uit van een actiegroep die ijvert voor de opheffing van het rijverbod voor vrouwen in haar land. Ze deed haar oproepen ongesluierd, doorgaans zonder hoofddoek.

Het plan was om vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze haar rijbewijs haalde, gewoon naar huis te rijden, en de tocht te documenteren, op video en op twitter (waar ze door 220.000 mensen gevolgd wordt).

We kunnen de grens over met het vliegtuig, zo argumenteerde ze, en met de kameel. Waarom niet met de auto?

Ze kwam zondagochtend bij de grenspost aan, waar haar papieren door de douane in beslag genomen werden.

Ze zegt hem, schrijft ze in een tweet, die zondag om 10u08 werd verstuurd, dat hij als douanebeambte alleen met mijn paspoort mag bezig zijn. Alles wat verdergaat (haar autorijden) behoort niet tot zijn competentie. "Hij kon me geen antwoord geven, omdat hij weet dat ik gelijk heb". (haar tussenkomst zijn vertaald door de Engelse kranten The Daily Mail en The Independent).

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Om 20u42, in een volgende tweet, meldt ze dat er nog geen schot in de zaak zit, ze wordt vastgehouden aan de grens, haar papieren zijn meegenomen, ze mag het land niet inrijden. "Maar de ambtenaren en bedienden zijn heel vriendelijk geweest, ze hebben me net wat te eten gebracht".

Op maandag om 8u42 meldt ze, na een nacht in de auto: "Ik heb er net 24 uur aan de Saoedische grens opzitten. Ze geven me mijn paspoort niet terug en laten me evenmin de grens oversteken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet er het zwijgen toe. Volslagen stilte van alle ambtenaren".

Intussen was een medestandster aan de grens gearriveerd, en probeerden vrienden en sympathisanten vergeefs het ministerie tot een reactie te bewegen.

Kort daarna werd ze, samen met de vriendin die haar kwam ondersteunen, gearresteerd en is ze weggebracht voor ondervraging.

Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen niet mogen rijden, wat een deelname aan het leven en de economie bemoeilijkt. De wet, die in zweepslagen voorziet voor overtreders, staat onder druk, niet in het minst omdat een groeiende groep vrouwen het verbod negeert en video's van zichzelf in het verkeer publiceert. De actievoerende vrouwen hebben ook een succesrijke petitiecampagne gevoerd.

Volgens The Independent is een wetswijziging in de maak, maar die zou nog altijd heel beperkend zijn. Vrouwen zouden pas vanaf hun dertigste mogen rijden, op werkdagen alleen overdag, en op donderdag en vrijdag - de vrije dagen - niet voor de middag en niet na 20 uur.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners