Saoedi-Arabië laat na 35 jaar weer bioscopen toe

Mohammed Bin Salman. © Belga Image

Het regime in Saoedi-Arabië gaat volgend jaar opnieuw bioscopen toelaten. Dat heeft het ministerie van Cultuur en Informatie maandag meegedeeld. Daarmee wordt een einde gemaakt aan een verbod dat 35 jaar lang van kracht was.

Het proces voor het afleveren van licenties is al opgestart. Verwacht wordt dat de eerste cinemazalen in maart 2018 de deuren kunnen openen.

‘Dit is een keerpunt in de ontwikkeling van de culturele economie in het koninkrijk’, zo staat in een mededeling van het ministerie.

Het ministerie verwacht dat er tegen 2030 zowat 300 bioscopen zullen zijn, die samen goed zullen zijn voor een tweeduizendtal schermen. ‘Het openenen van bioscopen zal een katalysator zijn voor economische groei en diversificatie’, zegt minister van Cultuur Awwas al-Awwad nog in de mededeling. ‘Door de brede culturele sector te ontwikkelen, zullen we nieuwe tewerkstelling creëren en de mogelijkheden tot entertainment in het koninkrijk verrijken.’

Het ultraconservatieve islamitische land zet daarmee een nieuwe stap in zijn erg geleidelijke proces naar maatschappelijke liberalisering. In september had koning Salman ook al aangekondigd dat het rijverbod voor vrouwen volgend jaar wordt opgeheven.

Die maatregelen passen in het plan ‘Vision 2030’, waarmee het land zich meer open wil stellen voor buitenlandse investeerders. Op die manier wil Saoedi-Arabië minder afhankelijk worden van de olie-inkomsten, nu steeds meer landen wegens de klimaatverandering proberen om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.

Partner Content