Russische regering vergadert op de Krim

31/03/14 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

De Russische premier Dmitri Medvedev is op bezoek op de Krim. Hij leidt er een regeringsdelegatie die in de hoofdstad Simferopol zal vergaderen over de ontwikkeling van het schiereiland dat door Moskou werd geannexeerd.

Russische regering vergadert op de Krim

Dmitri Medvedev © EPA

Medvedev is de hoogstgeplaatste Rus die de Krim bezoekt sinds de bewoners van het schiereiland zich eerder deze maand in een controversieel referendum uitspraken voor afscheuring van Oekraïne en aansluiting bij Rusland. De annexatie van de Krim door Rusland wordt onder meer door de Verenigde Staten en door de Europese Unie (EU) niet aanvaard en dus ook niet erkend.

Vergadering

De Russische premier kwam met een regeringsdelegatie in Simferopol aan om een zitting omtrent sociale en economische ontwikkeling van de Krim en Sevastopol voor te zitten, meldt het persbureau Itar-Tass.

Ander onderwerp van de bijeenkomst is het 'praten over de uitvoering van instructies die op een kabinetzitting van 24 maart zijn gegeven met betrekking tot bijstand aan de twee nieuwe entiteiten van de Russische Federatie'.

Tweet van Medvedev

'Constructief' maar vruchteloos overleg

Eerder vandaag raakte bekend dat een urenlang gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland, respectievelijk John Kerry en Sergej Lavrov, geen nieuw akkoord heeft opgeleverd over de crisis in Oekraïne. Maar de twee willen wel verder praten over een diplomatieke uitweg.

Kerry en Lavrov spraken elkaar in de Franse hoofdstad Parijs, nadat Amerikaans president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar vrijdagavond aan de telefoon hadden gesproken.

Lavrov zei na afloop dat Moskou en Washington 'verschillende opvattingen' hebben over de Oekraïense crisis, maar dat er wel eensgezindheid bestaat over de noodzaak om tot een 'diplomatieke regeling' te komen. Hij noemde het gesprek 'constructief'.

Lavrov herhaalde ook zijn voorstel om een federatie te maken van Oekraïne. De verschillende regio's in het land zouden daarbij zelf hun economisch model, taal en religie kunnen bepalen.

Voor de Verenigde Staten is een oplossing zonder betrokkenheid van de 'legitieme regering' van Oekraïne dan weer onaanvaardbaar, zei Kerry op een persconferentie.

De Amerikaanse buitenlandminister blijft er ook bij dat het Russisch optreden op de Krim illegaal is. Hij vindt dat Rusland zijn troepen moet weghalen van bij de oostelijke grens van Oekraïne. 'Die troepen creëren een klimaat van angst en intimidatie in Oekraïne'. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners