Rusland wil nieuw START-verdrag snel ratificeren

23/12/10 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Na de goedkeuring in de Amerikaanse Senaat wil Rusland het verdrag snel ratificeren.

Na de ratificatie van het START-verdrag door de Amerikaanse Senaat wil Rusland het verdrag, dat de nucleaire ontwapening tussen beide grootmachten regelt, snel ratificeren.

Het verdrag voorziet dat de Verenigde Staten en Rusland hun nucleair arsenaal de komende zeven jaar elk van 2.200 kernkoppen tot 1.500 zullen verminderen. Voorts zal het aantal raketten aan beide zijden tot 700 worden begrensd .

De Amerikaanse Senaat ratificeerde het nieuwe START-verdrag met Moskou woensdagavond. Bij de stemming waren er 71 ja-stemmen en 26 tegenstemmen. Dertien Republikeinen stemden mee met de Democratische meerderheid in de Senaat.

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Dmitri Medvedev hadden het verdrag in april ondertekend in de Tsjechische hoofdstad Praag. Enkel het Russische parlement moet het verdrag nu nog goedkeuren.

Medvedev liet donderdag weten dat Rusland het verdrag snel wil ratificeren. Volgens parlementsvoorzitter Boris Gryslov zou het vrijdag al in de Doema kunnen besproken worden.

Onze partners