Rusland start vernietiging van Amerikaans en Europees voedsel

06/08/15 om 13:19 - Bijgewerkt om 13:18

Rusland is begonnen met de vernieling van Europese en Amerikaanse voedingsproducten waartegen een embargo geldt. Dat gebeurde als gevolg van een decreet van het Kremlin, ondanks de protesten vanuit verschillende hoeken.

Rusland start vernietiging van Amerikaans en Europees voedsel

© REUTERS

Rusland verbiedt sinds ongeveer een jaar de import van de meeste voedingsproducten vanuit de landen die Rusland sancties oplegden voor zijn vermoedelijke rol in de Oekraïense crisis. Die beslissing heeft vooral een grote impact op de Europese landbouwsector.

Als dergelijke producten toch werden onderschept aan de grens of in de winkels, werden ze tot voor kort gewoon door de douane teruggestuurd naar het land van oorsprong. Voortaan zullen ze dus ter plaatse worden vernietigd door de autoriteiten.

Een eerste lading van 114 ton Europees varkensvlees werd in Samara vernietigd, om aan te tonen hoe vastberaden de autoriteiten zijn. Die vernietiging leidde tot hevige protesten vanuit verschillende sociale en politieke hoeken. Tegenstanders vinden namelijk dat het voedsel beter terecht zou komen bij de mensen die het nodig hebben.

Al 250.000 mensen ondertekenden ondertussen een petitie op de website Change.org, waarmee gevraagd wordt het voedsel "aan ex-militairen, mindervaliden, gezinnen of slachtoffers van de recente natuurrampen" te schenken. Donderdagochtend werd echter al een eerste lading van 73 ton perziken en nectarines in beslag genomen aan de Wit-Russische grens, aldus gezondheidsagentschap Rosselkhoznadzor. De vruchten werden vervoerd met een vals Turks certificaat en zullen dus vernietigd worden. (BELGA/NSK)

Lees meer over:

Onze partners