Rusland keurt omstreden wet op 'internetcensuur' goed

11/07/12 om 18:55 - Bijgewerkt om 18:55

De Staatsdoema, het Russische Lagerhuis, heeft de weg voor een wettelijke blokkering van internetsites vrijgemaakt. Binnenkort kunnen de autoriteiten sites met ongewenste inhoud wettelijk sluiten.

Rusland keurt omstreden wet op 'internetcensuur' goed

© AFP

De afgevaardigden keurden de wetswijziging, die officieel voor een betere kinderbescherming bedoeld is, goed na een derde en laatste lezing, aldus persagentschap Interfax. De amendementen op de wet moeten nog aangenomen worden door het Russische Hogerhuis, de Federatieraad, en daarna door de Russische president Vladimir Poetin bekrachtigd worden.

Laatste ruimte voor vrijheid van meningsuiting

Voorstanders van de wet, zoals de regerende partij Verenigd Rusland (JR), argumenteren dat de wet kinderpornografie moet indijken en websites blokkeren die druggebruik of zelfmoord aanmoedigen.

Tegenstanders van de wet waarschuwen echter voor censuur. De oppositie meent dat de wet tegen de democratische ontwikkeling van het land gericht is. Het internet wordt immers in het door staatsmedia geplaagde Russische medialandschap als een van de laatste ruimten voor vrijheid van meningsuiting beschouwd.

Protest

Dinsdag was de Russische versie van Wikipedia gedurende 24 uren niet bereikbaar om tegen de wettekst te protesteren. "Stel u een wereld zonder vrije kennis voor", stond geschreven op de webpagina. Ook de voornaamste Russische zoekmotor Yandex volgde de protestbeweging.

Russisch eerste minister Dmitri Medvedev verdedigde de wet tijdens een ontmoeting met hoogwaardigheidsbekleders van de machtspartij. "Het internet moet vrij zijn", maar de activiteiten moeten ook gebaseerd zijn op "een aantal regels", aldus Medvedev. Hij zei dat niet alleen "het recht op informatie", maar ook het "recht op bescherming tegen gevaarlijke inhoud" gerespecteerd moet worden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners