Rusland en VS akkoord over chemische wapens Syrië

27/09/13 om 01:40 - Bijgewerkt om 01:40

Rusland en de VS hebben een akkoord gesloten over een ontwerp voor een VN-resolutie in verband met de chemische wapens in Syrië.

Rusland en VS akkoord over chemische wapens Syrië

Chemische-wapenexperts van de VN verzamelen bewijsmateriaal voor de gifgasaanval nabij Damascus op 21 augustus 2013. © REUTERS

Dat bevestigen de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen, John Kerry en Sergei Lavrov. "We zijn tevreden dat Rusland een krachtige, bindende en afdwingbare goedkeurde", aldus de VS. Het ontwerp zou de Veiligheidsraad de mogelijk geven om het regime van president Assad sancties op te leggen wanneer het plan om de chemische wapens te vernietigen niet wordt nageleefd.

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag raakte al bekend dat de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad tot een akkoord waren gekomen, maar die informatie werd door Rusland ontkend.

Donderdagavond (Belgische tijd) kondigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov echter aan dat de VS en Rusland tot een akkoord zijn gekomen over een resolutie. Als die wordt goedgekeurd door de voltallige Veiligheidsraad, zal het de eerste keer zijn dat de Veiligheidsraad een tekst over Syrië goedkeurt sinds het begin van het conflict in 2011. (Belga/TV)

Onze partners