Reynders zet eerste economische adviseurs in het zadel in Brazilië

© Belga

Ondanks protest van de gewesten heeft minister Didier Reynders de eerste raadgevers voorgesteld van een federaal netwerk van economische raadgevers.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) voegt de daad bij het woord in het opzetten van een federaal netwerk van economische raadgevers. In Brazilië, waar de minister op werkmissie is om politieke en economische contacten te onderhouden, zullen de eerste raadgevers voorgesteld worden in de aanwezigheid van de buitenlandminister. Het gaat om een achttal, zowel Belgische als Braziliaanse zakenlui, gevestigd in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia of in de metropolen Sao Paolo en Rio de Janeiro. Tegen het idee van kosteloze raadgevers is nog steeds protest van de gewesten. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet recentelijk het federale KB aanvechten bij de Raad van State.

“Het is niet de bedoeling om in het vaarwater te komen van de gewestelijke handelsattachés”, die bevoegd zijn voor buitenlandse handel, zo herhaalt men in de entourage van de minister. “De mensen die we aanstellen, moeten mensen zijn die over lokale knowhow beschikken en die onze bedrijven gemakkelijker toegang moeten kunnen verschaffen tot de niveau’s waar beslissingen genomen worden”, klinkt het. Buitenlandse Zaken denkt bijvoorbeeld aan zakenlui van staatsbedrijven, oud-parlementariërs of advocaten die de gevoeligheden van een gerechtelijk apparaat van een land kennen.

Het opzetten van een federaal netwerk van economische raadgevers kadert in een hervorming van Reynders van het diplomatieke netwerk, omwille van meer efficiëntie en om te besparen. Maar tegen het idee van kosteloze raadgevers – het komt neer op vrijwilligers die hun netwerk ter beschikking stellen – is nog steeds protest van de gewesten. Zij menen dat Reynders hiermee zijn bevoegdheden te buiten gaat. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet recentelijk het federale KB aanvechten bij de Raad van State. Maar “wij kunnen niet wachten. De economische diplomatie heeft de afgelopen jaren, mede door verschillende politieke crisissen, al te zeer stilgelegen”, zegt Buitenlandse Zaken.

Brazilië overtuigen van Europa

Reynders ontmoet in Brasilia, de Braziliaanse hoofdstad en gelegen in het federaal district, voorts zijn Braziliaanse evenknieën voor Buitenlandse Zaken, Handel en Industrie. Hij treft ook de gouverneur van het Distrito Federal. Reynders wil de Braziliaanse partners onder meer geruststellen dat de eurozone nog steeds een stabiele muntunie is, nu de heisa rond Cyprus de euroscepsis weer enigszins heeft aangewakkerd.

Het vervolg van het werkbezoek focust zich op economische thema’s. In Sao Paolo, het financiële hart van Brazilië en bij uitbreiding van Latijns-Amerika, en in Rio de Janeiro heeft de minister onder meer ontmoetingen met de deelstaatgouverneurs en de industriefederaties.

Reynders op zoek naar kansen voor Belgische KMO’s in Brazilië

Voor Belgische bedrijven vallen in Brazilië vooral kansen te rapen in de infrastructuursector, zeker met de organisatie van het Wereldkampioenschap Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 in het verschiet. Brazilië heeft als opkomende economie de afgelopen jaren dan wel een haast onophoudelijke expansie meegemaakt, de investeringen in de infrastructuur in het BRICS-land zijn niet overal even snel gevolgd. De grote Belgische spelers, zoals Tractebel en de baggeraars DEME en De Nul, zijn al aanwezig in de economische Latijns-Amerikaanse reus, die in oppervlakte bijna twee keer zo groot is als de Europese Unie. Reynders wil er echter ook de kansen spotten en bespreken voor Belgische kmo’s. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content