Republikeinen in Iowa: Ted Cruz en Marco Rubio dienen Trump nederlaag toe

02/02/16 om 05:36 - Bijgewerkt om 09:33

De conservatieve Republikein Ted Cruz won de caucus in Iowa, Marco Rubio werd een verrassend sterke derde, en de favoriet in de peilingen, Donald Trump, bleef op een matig resultaat steken.

Republikeinen in Iowa: Ted Cruz en Marco Rubio dienen Trump nederlaag toe

© REUTERS

De strategie van Donald Trump, die in de laatste peilingen 28 procent van de stemmen had toegedicht gekregen, bestond erin nieuwe kiezers naar de caucussen te krijgen. Die nieuwe kiezers zouden in meerderheid voor hem kiezen.

En de strategie lukte. Nog nooit daagden zoveel Republikeinse kiezers op in een caucus in Iowa: 185.000. En die nieuwe kiezers kozen inderdaad vaker voor Trump.

Maar Trump was meer dan gedacht in het nadeel bij de 'klassieke' kiezers, waar hij slechts 19 procent behaalde.

Uiteindelijk behaalde Ted Cruz, de heel conservatieve en heel christelijke kandidaat, bijna 28 procent van de stemmen (tegen 24 procent voorspeld in de peilingen), onder meer dankzij een goed "grondspel", hij had 3 miljoen dollar uitgetrokken om kiezers te leren kennen en om ze naar de caucus te krijgen. Trump haalde vier procent minder dan in de peiling: 24 procent.

Rubio: op naar de overwinning

Marco Rubio deed het buiten verwachting goed, met 23 procent, maar liefst 8 procent beter dan in de peiling. Hij eiste de winst op. Zijn positieve campagne, zei hij, zou hem de nominatie en het presidentschap opleveren. Hij zou bouwen op dit resultaat, beloofde hij. Met dit resultaat staat Rubio in ieder geval op de kaart en wordt hij de koploper van 'gematigde' Republikeinse kandidaten.

Trump probeerde evenveel hoop uit te stralen, maar in zijn toespraak, voor weinig aanhang, leek hij vermoeid en uitgepraat. Hij zei te hopen op een zege in New Hampshire, waar over een week wordt gestemd, en waar hij ruim 20 procent voorsprong heeft in de peilingen. Maar de vraag is of hij in Iowa geen deuk heeft opgelopen die hem in de verdere presidentsrace parten speelt. Zijn imago van 'winnaar' heeft in elk geval in Iowa niet gewerkt. Hij vermeldde in zijn toespraak dat dit niet de meest voor de hand liggende staat voor hem was, met heel veel evangelische, conservatieve kiezers, en heel veel landelijke kiezers.

Voor Ted Cruz geldt het tegenovergestelde: Iowa is hem op het lijf geschreven. Maar dat hij er won, is zeker een opsteker. Hij hamerde in zijn toespraak op het feit dat met hem een conservatieve kandidaat had gewonnen, de kandidaat die inging tegen het establishment, de kandidaat die "hogere maatstaven" wil, en die beseft dat alle rechten afkomstig zijn van "de Schepper".

Ben Carson werd vierde met iets minder dan tien procent.

Mike Huckebee liet weten dat hij zijn kandidatuur stopzet.

Onze partners