Rebellenleider erkent bezit BUK-raketten die mogelijk MH17 neerhaalden

23/07/14 om 21:11 - Bijgewerkt om 21:11

Pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne hadden het BUK-raketsysteem ter beschikking toen de Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 inzittenden werd neergehaald. Dat heeft een rebellenleider toegegeven.

Rebellenleider erkent bezit BUK-raketten die mogelijk MH17 neerhaalden

Een Oekraïense militair staat op wacht in het Oost-Oekraïense dorp Semenovka, nabij Slavijansk. © REUTERS

Een pro-Russische rebellenleider in Oekraïne heeft erkend dat de separatisten het BUK-raketsysteem ter beschikking hadden. Dat is het systeem waarmee het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines vermoedelijk werd neergeschoten.

Bewijs weggehaald

De rebellenleider Aleksandr Chodakovski liet weten dat hij pas op het moment van de ramp had gehoord dat de rebellen de luchtdoelraketten in hun bezit hadden. Hij zei ook dat de raketten mogelijk vanuit Rusland naar Oekraïne zijn gebracht. Het luchtafweersysteem kan volgens hem achteraf naar Rusland zijn teruggestuurd om bewijs weg te werken.

'Ik weet dat er een BUK uit Loehansk kwam', zegt de rebellenleider. Het systeem zou volgens hem onder de vlag van de zelfbenoemde Volksrepubliek Loehansk opereren. 'De BUK waar ik van weet, werd volgens mij teruggestuurd na de ramp. Ik hoorde over het luchtafweersysteem precies op het moment dat de tragedie plaatsvond. Ze hebben het teruggestuurd om bewijs weg te halen.'

Sanctielijst EU

Hoe betrouwbaar Chodakovski's verklaring is, is moeilijk in te schatten. In het oosten van Oekraïne zijn diverse rebellengroeperingen actief die elkaar ook beconcurreren.

Chodakovski werd onlangs als minister van Veiligheid van de niet-erkende 'Volksrepubliek Donetsk' op de sanctielijst van de Europese Unie geplaatst.

De rebellencommandant geeft de regering van Oekraïne uiteindelijk de schuld, omdat het de mogelijke aanval met een raket geprovoceerd zou hebben. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners