Proces tegen Griekse extreemrechtse Gouden Dageraad opgeschort

20/04/15 om 09:44 - Bijgewerkt om 11:09

In Athene is in afwezigheid van de hoofdbeschuldigden het proces begonnen tegen leiders van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Na twee uur werd het echter opgeschort tot 7 mei.

Proces tegen Griekse extreemrechtse Gouden Dageraad opgeschort

Nikolaos Michaloliakos, partijleider van de nazistische Griekse partij Gouden Dageraad. © AFP

In Athene is in afwezigheid van de hoofdbeschuldigden het proces begonnen tegen leiders van de extreemrechtse - door sommigen als neonazistisch bestempelde - partij Gouden Dageraad.

Geweld tegen vreemdelingen

Het historisch proces vindt plaats in de zwaar beveiligde Korydallos-gevangenis, waar sommige van de 69 beschuldigden in preventieve hechtenis vertoeven. Doel van het proces, dat maanden zal duren, is uit te maken of Gouden Dageraad al of niet een criminele organisatie is die sinds 2008 geweld uitlokt tegen vreemdelingen en haar politieke tegenstanders.

De strafmaat kan tot tien jaar cel oplopen. Aanleiding tot de vervolging is het doodsteken in 2013 van een linkse muzikant in Athene door een aanhanger van de partij die voor vrijwillige doodslag is aangeklaagd.

Afwezig

Los van het strafrechtelijk aspect stelt zich de vraag naar de wettelijkheid van de partij die bij de parlementsverkiezingen van januari derde werd en die in 2012 voor het eerst haar intrede in het parlement deed. Bij de opening van het proces waren de 57-jarige stichter en leider van de partij, Nikos Michaloliakos, en het merendeel van de aangeklaagde verkozenen niet aanwezig. Na twee uur werden de zittingen opgeschort tot 7 mei. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners