Presidentskandidaat John Kasich: 'Vrouwen verlieten keuken voor mijn campagne'

23/02/16 om 03:45 - Bijgewerkt om 03:57

John Kasich, een van de vijf overblijvende Republikeinse kandidaten in de race naar het Witte Huis, is in woelig water beland nadat hij zei dat vrouwen hun keukens hebben verlaten om campagne te voeren voor hem.

Presidentskandidaat John Kasich: 'Vrouwen verlieten keuken voor mijn campagne'

John Kasich tijdens zijn meeting in Fairfax, Virginia © REUTERS

"Hoe werd ik verkozen?", vroeg John Kasich zijn toehoorders, verwijzend naar zijn allereerste campagne in 1978, toen hij als 26-jarige verkozen werd voor de Senaat van Ohio: "Ik had niemand die het voor mij regelde. We beschikten over een leger mensen, en veel vrouwen hebben hun keukens verlaten om deur-aan-deur campagne te voeren en affiches op te hangen". De huidige gouverneur van Ohio en Republikeinse presidentskandidaat deed de uitspraak tijdens een ontmoeting met kiezer in Fairfax, Virginia.

De repliek kwam prompt.

"Ik zal u komen steunen, maar het zal niet uit mijn keuken zijn, dat ik kom", reageerde een toekomstige verpleegster in het publiek. Kasich, die geldt als de meest gematigde van de resterende Republikeinse kandidaten, werd snel over de hekel gehaald op sociale media.

"Het is 2016. De plaats van een vrouw is... waar ze maar wil zijn", schreef Democrate Hillary Clinton op Twitter. Kasich wordt ook vergeleken met Mitt Romney, die in 2012 een gooi deed naar het presidentschap en verklaarde dat hij van talrijke vrouwen sollicitatiebrieven ontving. "Mitt had mappen vol met vrouwen, Kasich heeft keukens vol vrouwen", aldus een tweet.

De Republikein verontschuldigde zich later voor zijn uitspraak. "Het was niet de bedoeling om beledigend te zijn, en als je het hele verhaal hoort, zal je de context begrijpen", zei hij aan Fox News en CNN. Hij verwees ook naar de talloze vrouwen die sleutelposities innemen in zijn campagne.

"Veel van zijn vroege campagneteams bestonden uit huisvrouwen die sterk geloofden in de veranderingen die hij wilde invoeren", aldus persverantwoordelijke van Kasich Rob Nichols. "Hij is trots op die authentieke steun. Zijn opmerkingen verdraaien tot iets anders is enkel maar een teken van wanhoop."

(Belga/RR)

Onze partners