'Poetin heeft Assad gevraagd om af te treden'

22/01/16 om 18:20 - Bijgewerkt om 18:19

De Russische president Vladimir Poetin zou aan de Syrische president Bashar al-Assad gevraagd hebben om af te treden. De president weigerde.

'Poetin heeft Assad gevraagd om af te treden'

De Syrische president Bashar al-Assad (links) en de Russische president Vladimir Poetin. © REUTERS

De Russen hebben volgens een rapport een diplomatieke gezant naar Syrië gestuurd om aan president Bashar al-Assad te vragen om af te treden. Dat schrijft de Financial Times, zo meldt TIME. De Syrische president verloor in 2011 de controle over zijn land en strijdt sindsdien tegen heel wat gewapende groeperingen, waaronder IS.

Kolonel-generaal Igor Sergun, die op 3 januari overleden is, was op missie gestuurd naar Syrië om Assad te overhalen om af te treden. Hij moest hem ook overtuigen om de macht aan andere leden van zijn regime over te dragen en om de mogelijkheid van onderhandelingen met gematigde rebellen open te houden.

Volgens het rapport, dat gebaseerd is op informatie van Westerse inlichtingendiensten, weigerde Assad en zei hij aan Sergun dat er na zijn presidentschap geen toekomst meer was voor Rusland in Syrië. Het Kremlin ontkent alles.(NSK)

Onze partners