Parijs en Londen: "NAVO moet meer doen in Libië"

12/04/11 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:02

Frankrijk en Groot-Brittannië roepen de NAVO op om haar militaire acties om de Libische burgerbevolking te beschermen, op te drijven.

Parijs en Londen: "NAVO moet meer doen in Libië"

© Belga/AFP

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft de NAVO opgeroepen om haar militaire acties om de Libische burgerbevolking te beschermen, op te drijven. Eerder had ook zijn Franse collega Alain Juppé al gezegd dat de NAVO niet genoeg doet om de zware wapens van de troepen van leider Muammar Khaddafi uit te schakelen.

"We moeten onze NAVO-acties volhouden en versterken", zei Hague tijdens een bijeenkomst met zijn EU-collega's in Luxemburg. "Het is daarom dat Groot-Brittannië extra vliegtuigen geleverd heeft die in staat zijn om doelwitten op de grond, die de burgerbevolking bedreigen, te treffen."

Hague roept andere landen die deelnemen aan de interventie, op hetzelfde te doen. "Er is al veel gedaan is Libië, maar er is nog meer werk te doen".

"De NAVO wilde de militaire leiding van de operaties nemen, wij hebben dat aanvaard," had Juppé dinsdagochtend gezegd op radiozender France Info. "Nu moet de organisatie haar rol spelen, en dat is verhinderen dat Khaddafi nog zware wapens gebruikt om de bevolking te bombarderen".

Bombardementen

Hoewel de NAVO-bombardementen onverminderd doorgaan, zijn de rebellen opnieuw teruggedrongen door de troepen van Khaddafi. Die gebruiken nog steeds zware wapens om de westelijke stad Misrata, die in handen is van de rebellen, te bombarderen.

Er heerst grote bezorgdheid over de humanitaire situatie in Misrata en de veiligheid van de burgers die nog in de stad verblijven.

Verworpen

De rebellen hebben maandag het voorstel tot staakt-het-vuren van de Afrikaanse Unie verworpen. Dat heeft rebellenleider Moustafa Abdeljalil maandag verklaard tijdens een persconferentie.

"Het volk eist dat Khaddafi vertrekt", zei Abdeljalil. "Elk voorstel dat daar geen rekening mee houdt, verdient het niet in overweging te worden genomen. Kadhafi en zijn zonen moeten onmiddellijk vertrekken als ze hier levend willen uitkomen." (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners