Opnieuw zware aardbeving in Nepal

12/05/15 om 09:43 - Bijgewerkt om 17:30

Nepal is opnieuw getroffen door een zware aardbeving van 7,4 op de schaal van Richter. Daarbij zijn opnieuw veel doden en gewonden gevallen.

Opnieuw zware aardbeving in Nepal

Nepal © Reuters

Nepal is dinsdag opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Op dit moment zijn al 57 slachtoffers geteld, 40 daarvan kwamen om in Nepal zelf. Dat zegt de woordvoerder van het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken, Laxmi Dhakal. In het buitenland vielen 17 dodelijke slachtoffers. Tot nu toe zijn bij de aardbeving 1.129 gewonden gevallen in Nepal zelf. Na de beving brak paniek uit in de Nepalese hoofdstad.

Volgens de seismologische diensten gaat het om een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag enkele tientallen kilometers ten oosten van de hoofdstad Kathmandu. Dat melden verschillende bronnen. Volgens Duitse seismologen gaat het om een naschok van de vorige aardbeving in Nepal op 25 april.

Nog minstens twee miljoen euro nodig

Het Consortium 12-12 heeft tot dusver 2,95 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers in Nepal. Volgens het Consortium, dat uit zes ngo's bestaat, is er nood aan minstens 5 miljoen euro om hun programma's uit te voeren. 'Dat zal met de nieuwe aardbeving opnieuw wat stijgen', zegt woordvoerder Jan Todts. Wie wil kan storten op rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 of een sms'je met de boodschap 'Nepal' sturen naar 4666. Wie meer informatie wil, kan terecht op www.1212.be.

Rode Kruis-Vlaanderen, dat niet tot het Consortium behoort, voert ondertussen een verbeten race tegen de klok om de nodige noodhulp ter plekke te krijgen nog voor het regenseizoen van start gaat, zo is dinsdag te lezen. Het Rode Kruis-Vlaanderen roept ook nog eens extra op om te helpen.' Wie een gift wil doen, kan dat online of via BE53 0000-0000-5353 met vermelding 'Nepal'. De teller van het Rode Kruis voor gans België staat ondertussen op 800.000 euro.

Luchthaven gesloten

Bij de nieuwe aardbeving zijn heel wat huizen ingestort. Vanonder het puin van een van de gebouwen werden de eerste slachtoffers gehaald, zegt Paul Dillon, woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties bevestigt dat verschillende gebouwen zijn ingestort. De autoriteiten kunnen voorlopig niet worden bereikt, doordat de communicatielijnen zijn verbroken door de aardbeving. Het telefoonnetwerk in Kathmandu is volledig uitgevallen. en ook de luchthaven van Kathmandu is gesloten.

Volgens het Amerikaanse seismologische instituut (USGS) werd de aanvankelijke aardbeving van 7,7 op de schaal van Richter om 09.05 uur binnen de 20 minuten gevolgd door verschillende naschokken: een daarvan had de kracht van 5,6, een tweede van 5,4 op de schaal van Richter. Binnen het uur volgden nog schokken van 5,2 en 5,0. De beving werd gevoeld tot in het noorden van India. Na de beving volgde enkele minuten later een naschok van 5,6 op de schaal van Richter.

Paniek

Journalisten van het Franse persbureau AFP melden dat de beving plaatsvond rond 12.35 uur lokale tijd en ongeveer een minuut duurde. Volgens correspondenten van het Duitse persbureau DPA renden de mensen in de hoofdstad in paniek de straten op. Alle telefoonverbindingen zouden er uitgevallen zijn.

Op 25 april werd Nepal getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. De balans van die beving staat vandaag op 8.000 doden en bijna 20.000 gewonden. Het epicentrum lag toen ten westen van Kathmandu. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners