Opnieuw video van Boko Haram zonder leider Abubakar Shekau

03/08/15 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:01

Boko Haram heeft een nieuwe video verspreid, waarin leider Abubakar Shekau voor de tweede keer op rij niet te zien is. Het voedt de speculaties dat hij gewond of zelfs dood is.

Opnieuw video van Boko Haram zonder leider Abubakar Shekau

Abubakar Shekau © screenshot

In de video spreekt een onbekende jongeman in naam van de Islamitische Staat in West-Afrika, meldt BBC World. Hij roept om om geduldig te zijn: 'We zijn nog altijd waar we hiervoor waren.' In de video is volgens de zender ook te zien hoe strijders een checkpoint aanvallen, wapens meenemen en een man in een politie-uniform de keel doorsnijden.

Nog in leven?

Het opvallendste aan de video is echter dat er geen spoor is van Abubakar Shekau, sinds 2009 aan het hoofd van de terreurgroep in Nigeria. Ook in een Boko Haram-video in juni was Shekau niet verschenen. De laatste keer dat hij een teken van leven gaf, was in een audioboodschap in maart om zijn trouw aan de Islamitische Staat te zweren.

Een en ander voedt de speculaties dat hij zich niet meer durft laten zien, zwaargewond of zelfs dood is. Shekau is al meermaals ten onrechte dood verklaard. Nadat het Nigeriaanse leger in september vorig jaar had verkondigd de man te hebben gedood, publiceerde Boko Haram een week later een video waarin hij de bewering meteen van tafel veegde. 'Alleen Allah beslist over mijn dood,' is steeds zijn antwoord.

Ontvoerd

Het Nigeriaanse leger heeft zondag nog 178 gijzelaars van Boko Haram bevrijd, onder wie 101 kinderen. Een commandant van de radicaalislamistische organisatie werd bij de operatie gevangen genomen. De bevrijdingsactie vond plaats in de noordoostelijke deelstaat Borno.

Boko Haram startte in 2014 met de ontvoeringen, waarbij volgens Amnesty International al minstens 2.000 vrouwen en jonge meisjes werden meegenomen. De bekendste slachtoffers zijn de schoolmeisjes van Chibok, die meer dan een jaar geleden werden ontvoerd. Dat zorgde toen voor internationale verontwaardiging. (KVDA)

Onze partners