Door Nigeriaans leger 'gedode' Boko Haram-leider zegt nog te leven

02/10/14 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft een video gepubliceerd waarin de leider Abubakar Shekau die door het leger gedood zou zijn, het tegendeel verkondigt.

Door Nigeriaans leger 'gedode' Boko Haram-leider zegt nog te leven

Abubakar Shekau © AFP

Hoewel het Nigeriaanse leger slechts een week terug verkondigde de leider van terreurbeweging Boko Haram te hebben gedood, publiceerde de man een video waarin hij de bewering meteen van tafel veegde.

In Augustus 2013 stelde het leger ook al eens dat de vermoedelijke leider Abubakar Shekau misschien wel dood zou zijn. Veiligheidsanalisten hadden ook bij de recente bewering van het Nigeriaanse leger zo hun twijfels.

In leven en gezond

Nigeriaans journalist Ahmad Salkida, die goede contacten heeft binnen Boko Haram, meldde op zijn Twitteraccount dat hij 'uit goede bron vernomen had dat Shekau in leven en gezond was', zo schrijft Britse omroep BBC.

Het is evenwel niet duidelijk wanneer en waar de video, die in handen van persagentschap AFP terechtkwam, gemaakt werd. Wel beweert een BBC-medewerker op de nieuwssite dat de man aan het woord, dezelfde Abubakar Shekau uit andere Boko Haram-video's lijkt.

Ook toen in het verleden beweerd werd dat de leider gedood zou zijn, volgden zulke video's enkele weken later om die berichten te ontkrachten.

Islamitische staat

'Hier ben ik, levend', zo spot Shekau met de militaire 'propaganda' in de video. 'Ik zal pas sterven op de dag dat Allah mijn laatste adem wegneemt.'

In de 36 minuten durende video staat Shekau op de achterkant van een truck en schiet hij met een luchtafweerwapen. De terroristische leider zegt dat zijn strijders een jet van de luchtmacht, dat drie weken eerder vermist raakte, hebben neergehaald. Daarbij worden beelden getoond van het wrak van het vliegtuig dat op 12 september in het noordoosten van Nigeria verdween.

Door Nigeriaans leger 'gedode' Boko Haram-leider zegt nog te leven

© AFP

Hij verwijst voorts ook naar de islamitische staat die de terreurgroep in zijn controlegebied heeft uitgeroepen.

'We voeren ons kalifaat door. Ons islamitisch kalifaat. We volgen de koran ... We leven volgens de bevelen van de koran in het land van Allah', zegt Shekau, wijzend op de implementering van de sharia-strafwetgeving. De video bevat beelden van extreem geweld, inclusief amputatiescènes, een steniging tot de dood en een onthoofding.

Door Nigeriaans leger 'gedode' Boko Haram-leider zegt nog te leven

© AFP

'Westerse opvoeding is verboden'

Duizenden burgers zijn omgekomen sinds de opmars van Boko Haram vijf jaar geleden begon. Drie staten in het noordoosten van Nigeria gaan al een jaar lang gebukt onder een noodtoestand.

'Boko Haram' is Arabisch voor 'westerse opvoeding is verboden' en de terreurgroep voert geregeld aanvallen uit tegen scholen en universiteiten, die namelijk gezien worden als een symbool voor de westerse cultuur. Zo leidde de ontvoering van 200 schoolmeisjes in april 2014 tot internationale verontwaardiging.

De afgelopen maanden lijkt de terreurbeweging echter van tactiek te zijn veranderd. Ze houden vast aan steden in het noordoosten, waar de meeste inwoners moslims zijn, in plaats van hit-and-run-aanvallen uit te voeren.

Lees meer over:

Onze partners