10 beruchte religieuze leiders die veeleer haat dan vrede prediken

26/01/14 om 08:12 - Bijgewerkt om 09:47

Onlangs vielen gewapende mannen verscheidene doelwitten aan in de Democratische Republiek Congo. Volgens de regering ging het om een poging tot staatsgreep onder leiding van priester Joseph Mukungubila, een zelfverklaard profeet. Er vielen op één dag circa 100 doden. Hieronder een lijstje van 10 beruchte, invloedrijke geestelijken die aan het hoofd staan van een groepering die in verband wordt gebracht met aanslagen tegen andere geloofsgemeenschappen of die met de regelmaat van de klok haat zaaien, terwijl van hen mag worden verwacht dat ze vrede prediken.

10 beruchte religieuze leiders die veeleer haat dan vrede prediken

Abu Hamza © Reuters

Hassan Nasrallah:

Wie? Geestelijke en politieke leider van de sjiitisch-islamitische Hezbollah-beweging in Libanon. De organisatie, waarvan de naam letterlijk betekent 'Partij van God', heeft banden met de sjiitische regimes in Iran en Syrië en wordt onder andere door de Europese Unie, de Verenigde Staten en enkele Golfstaten als een terroristische groepering beschouwd. Hezbollah verzet zich tegen Israël en tegen westerse inmenging in het Midden-Oosten. De organisatie wordt beschuldigd van verschillende aanslagen en complotten tegen joodse en Israëlische doelwitten. In 2006 kwam het tot een oorlog tussen Hezbollah en Israël, die ongeveer een maand duurde.

Hassan Nasrallah

Hassan Nasrallah © Reuters

Joseph Kony

Wie? De commandant van het Lord's Resistance Army (Verzetsleger van de Heer, LRA) en een van de meest gezochte mensen ter wereld. De zelfverklaarde profeet wil een staat vestigen in Oeganda gebaseerd op de Bijbelse tien geboden. Het LRA zaait al meer dan twintig jaar terreur in Oeganda en zijn buurlanden (Zuid-)Soedan, de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens Foreign Policy doodde het LRA al meer mensen dan Al-Qaeda en Hezbollah samen. Kony en zijn LRA ontvoeren kinderen om hen te gebruiken als kindsoldaten of seksslavinnen. Wie probeert te ontsnappen, wordt vermoord of verminkt.

Joseph Kony

Joseph Kony © Reuters

Abubakar Shekau

Wie? Zijn naam zegt u mogelijk niets, die van de groepering die hij leidt allicht wel. Boko Haram - letterlijk: Westerse opvoeding is zondig - is een moslimsekte in Nigeria die streeft naar de oprichting van een streng islamitische staat gebaseerd op de sharia. Boko Haram haalt geregeld het wereldnieuws met bloedige aanslagen, meestal gericht tegen christelijke doelwitten in Afrika's grootste land. Vorig jaar beweerde het leger dat het Shekau gedood had, maar de man verscheen later in video en zei daarin: 'Alleen Allah beslist over mijn dood'.

Abubakar Shekau

Abubakar Shekau © Reuters

Dov Lior

Wie? De in Oekraïne geboren Dov Lior is de opperrabbijn van de Israëlische nederzetting Kiryat Arba bij Hebron in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever en leider van de raad van rabbijnen van alle Joodse kolonies op de Westbank. Staat bekend als een religieuze extremist en een hardnekkige haatpredikant, vooral naar moslims toe. Heeft in het verleden al meermaals gezegd dat het vermoorden van Palestijnen kan volgens de Joodse wetgeving. De Israëlische krant Haaretz omschreef hem ooit zo: 'Als hij een moslim was, dan had Israël hem al gedood.'

Dov Lior

Dov Lior © Reuters

Abu Bakar Bashir

Wie? Een islamitische geestelijke in Indonesië die door de meeste inlichtingendiensten wordt beschouwd als de spirituele leider van enkele militante groeperingen in 's werelds grootste moslimland. De bekendste van die groeperingen is Jemaah Islamiyah, de aan Al-Qaeda gelinkte terreurorganisatie die onder andere de aanslagen in Bali in 2002 heeft opgeëist. Daarbij vielen toen 202 doden. Hoewel hij ooit zijn steun aan Osama bin Laden uitsprak, heeft Bashir altijd elke betrokkenheid bij terrorisme ontkend. Een rechtbank veroordeelde hem in 2012 tot negen jaar cel op beschuldiging van terroristische activiteiten.

Abu Bakar Bashir

Abu Bakar Bashir © Reuters

Terry Jones

Wie? De radicale anti-moslimpredikant uit Florida haalde in 2010 het wereldnieuws toen hij ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de aanslagen van 11 september Korans wilde verbranden. Volgens Jones, die samen met zijn vrouw het Dove World Outreach Center leidt, is de islam 'des duivels'. Zijn plannen, die tot massale protesten in de islamitische wereld leidden, leverden hem de tweede plaats op de dodenlijst van Al-Qaeda op. In 2012 werd hij opgepakt omdat hij plannen had om 2.998 Korans - precies evenveel als het aantal slachtoffers die vielen bij de aanslagen van 9/11 - te verbranden in de baai van Tampa.

Terry Jones

Terry Jones © Reuters

Abu Hamza

Wie? Deze in Egypte geboren radicale imam is vooral bekend van zijn haak en zijn vals oog - Abu Hamza verloor tijdens de oorlog tegen de Russen in Afghanistan immers beide handen en een oog. Een haatpredikant van de ergste soort die in 2012 door het Verenigd Koninkrijk werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar staat hij later dit jaar terecht wegens steun aan Al-Qaeda en verschillende misdrijven tegen Amerikaanse doelwitten in het Midden-Oosten.

Abu Hamza

Abu Hamza © Reuters

Yogi Adityanath

Wie? Hindoepriester en tevens parlementslid van de Bharatiya Janata-partij voor Uttar Pradesh, de dichtstbevolkte deelstaat van India. Adityanath is de gedoodverfde opvolger van de opperpriester van de Gorakhnath-hindoetempel in Gorakhpur, maar is omstreden vanwege zijn extreemrechtse, vooral anti-islamitische retoriek. Bovendien is hij de oprichter van Hindu Yuva Vahini, een radicale jeugdbeweging die beschuldigd wordt van betrokkenheid bij verschillende incidenten met geweld tegen moslims in India. Adityanath is zelf al meermaals in aanraking gekomen met het gerecht, onder meer op beschuldiging van banden met terreurgroepen.

Yogi Adityanath

Yogi Adityanath

Ayatollah Ali Khamenei

Wie? Is als hoogste leider van Iran, het enige land in de wereld met zowel een theocratische als een democratische regering, een van de machtigste geestelijken in de wereld. Khamenei heeft als opperayatollah immers de macht om elke politieke beslissing van de president te blokkeren met een veto en wordt daarom wel eens 'de almachtige' genoemd. Vanuit die positie predikt hij met de regelmaat van de klok haat tegen vooral de Verenigde Staten en Israël, 'een tumor die verwijderd zou moeten worden'. Vorig jaar nog noemde hij de Joodse staat 'een sinistere, onreine dolle hond' en zei hij dat haar inwoners 'geen mensen' genoemd kunnen worden.

Ali Khamenei

Ali Khamenei © Reuters

Abu Qatada

Wie? Een Jordaanse moslimgeestelijke die als Omar Othman werd geboren in de bijbelse stad Bethlehem op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Na meerdere veroordelingen bij verstek en een jarenlange juridische strijd om in het Verenigd Koninkrijk te kunnen blijven, leverde Londen hem in juli vorig jaar uit aan Jordanië. Daar staat hij nu terecht voor betrokkenheid bij bomaanslagen en andere terroristische activiteiten. Abu Qatada werd ooit beschouwd als de rechterhand van de intussen gedoodde Al-Qaedaleider Osama bin Laden.

Abu Qatada

Abu Qatada © Reuters

Onze partners